Är SPARC:ar de nya SPAC:erna? Bill Ackman tycks tror det

By: Ajay Pal Singh
Ajay Pal Singh
Ajay arbetade på Tata Motors med projektplanering innan han upptäckte sin passion för aktier. Idag bor han i Kanada… read more.
on jun 8, 2021
  • Bill Ackmans SPAC förvärvar en andel på 10% i Universal Music Group för cirka 4 miljarder dollar.
  • Ackmans företag kommer också att starta en ny enhet med namnet Pershing Square SPARC Holdings, Ltd.
  • SPARC står för "special purpose acquisition rights company" och skiljer sig från en typisk SPAC.

Hedgefondmiljardären Bill Ackman grundade sitt förvärvsbolag (SPAC) Pershing Square Tontine Holdings Ltd (NYSE: PSTH) i juli 2020 för 4 miljarder dollar. Men efter nästan ett år utan en affär meddelade de förra veckan att de kommer att förvärva en 10-procentig andel i Universal Music Group, som är majoritetsägt av det franska konglomeratet Vivendi SE, för cirka 4 miljarder dollar.

Hur är affären med Universal annorlunda än en typisk SPAC?

Transaktionen för att förvärva Universal kommer inte att vara en typisk SPAC-affär, där en SPAC går samman med ett privat företag för att börsnotera det. Universal kommer att listas på Euronext Amsterdam och PSTH får 10% av aktierna i det offentliga företaget.

Vill du ha de senaste nyheterna, heta tips och marknadsanalyser? Prenumerera på Invezz nyhetsbrev idag.

SPAC:en hade cirka 1,6 miljarder dollar i ytterligare medel från sina terminer med Pershing Square-fonderna och medlemsförbunden. Efter fullgörandet av affären kommer SPAC:en, som heter PSTH Remainco, att ha 1,5 miljarder dollar kvar. Medlen kommer att användas för att driva andra företag.

Ackmans företag kommer också att starta en ny enhet med namnet Pershing Square SPARC Holdings, Ltd.

Så, vad är en SPARC?

SPARC står för ”special purpose acquisition rights company”. Till skillnad från ett traditionellt SPAC, som först samlar in kapital från investerare och sedan försöker investera i ett privat företag för att offentliggöra det inom två år, kommer en SPARC att identifiera målbolaget först och sedan kan investerarna avgöra om de vill investera .

SPARC:en har fördelen av mindre tidspress eftersom de inte kommer att omfattas av någon tidsgräns på två år för att fullborda en affär och ha minimala försäkringskostnader. SPARC:en avser att utfärda rättigheter att förvärva stamaktier i SPARC för 20,00 dollar per aktie till PSTH-aktieägare.

Ackmans SPARC kommer att ha minst 6,6 miljarder dollar i kontanter och upp till cirka 10,6 miljarder dollar för att finansiera eventuella framtida affärer.

Investera i krypto, aktier, ETF:er & mer på bara några minuter med vår föredragna mäklare, eToro
7/10
67% av CFD-konton går med förlust