Bitcoin-prognos inför amerikanska konsumentinflationsdatan

By: Crispus Nyaga
Crispus Nyaga
Crispus är en aktiv handlare som kopieras och följs på Capital.com. Han bor i Nairobi med sin fru, son… read more.
on jun 9, 2021
  • Bitcoin-priset steg med mer än 5% efter att El Salvador gjorde det till ett lagligt betalningsmedel.
  • Rallyt hjälpte krypton att vinna tillbaka en del av sina förluster igår.
  • Jag förklarar här vad vi kan förvänta oss inför den amerikanska inflationsdatan.

Priset på Bitcoin (BTC/USD) har studsat tillbaka tillbaka idag efter att El Salvadors parlament röstade ja till att göra kryptovalutan till ett lagligt betalningsmedel i landet. Myntet steg till 34 300 dollar, vilket är cirka 11% över den lägsta nivån igår. Andra altcoins, som Ether, Ripple och Cardano, drog sig också tillbaka.

BTC price
BTC – prisgraf

El Salvador antar Bitcoin

Den största katalysatorn för Bitcoins prisutveckling idag var El Salvador-parlamentets beslut att godkänna kryptovalutan som ett lagligt betalningsmedel. Lagförslaget kommer nu att flyttas till senaten och sedan till landets presidentdisk, som förväntas underteckna det i lag.

Vill du ha de senaste nyheterna, heta tips och marknadsanalyser? Prenumerera på Invezz nyhetsbrev idag.

Ändå kommer effekterna av detta drag att vara ganska små. För det första är El Salvador ett relativt litet land med drygt 6 miljoner invånare. De har också en bruttonationalprodukt (BNP) på drygt 27 miljarder dollar, vilket är relativt litet ur ett globalt perspektiv.

Den nya lagen innebär att företag nu får visa sina priser i Bitcoin. På samma sätt kan invånare betala sina skatter med hjälp av valutan. Den amerikanska dollarn kommer dock att fortsätta att vara den dominerande valutan i landet. Det är också för tidigt att säga om andra länder kommer att följa El Salvador och anta myntet.

Inflationsdata väntar

Bitcoin-priset stiger också inför de amerikanska inflationsuppgifterna som kommer att publiceras imorgon. Siffrorna förväntas visa att konsument- och producentpriserna fortsatte att stiga i maj.

De tidigare uppgifterna visade att huvud-KPI steg med 4,2% i april medan kärn-KPI steg med 2,3%. De ekonomer som blivit intervjuade av Bloomberg förväntar sig nu att siffrorna avslöjar att KPI och kärn-KPI steg till 4,7% respektive 3,2%.

Starkare siffror än väntat ökar sannolikheten att Fed kommer att börja ändra sitt tonfall kring räntor och kvantitativa lättnader eftersom arbetsmarknaden fortfarande förbättras.

Högre räntor betraktas ofta som negativt för Bitcoin och andra riskfyllda tillgångar. Logiken är att om Bitcoin-priserna steg när Fed förde en lösare penningpolitik, så kommer det motsatta att hända när åtstramningen börjar.

Bitcoin-prognos

Bitcoin Price
Bitcoin-priset

Det dagliga diagrammet visar att BTC-priset nyligen har legat i ett snävt intervall. Myntet har kämpat för att röra sig under 30 000 eller över 39 000 dollar. Det verkar också bilda ett baisseartat konsolideringsmönster. Viktigast av allt stöds myntets baisseartade trend av de glidande medelvärdena för 50 och 25 dagar.

Därför finns det en möjlighet att myntet kommer att falla ytterligare före eller efter USA:s inflationsdata. Om detta händer kommer myntet troligen att röra sig under stödet vid 30 000 dollar.

Investera i krypto, aktier, ETF:er & mer på bara några minuter med vår föredragna mäklare, eToro
7/10
67% av CFD-konton går med förlust