EUR/USD: Nivåer att följa inför ECB:s räntebeslut

By: Crispus Nyaga
Crispus Nyaga
Crispus är en aktiv handlare som kopieras och följs på Capital.com. Han bor i Nairobi med sin fru, son… read more.
on jun 9, 2021
  • EUR/USD har bildat en dubbeltopp och en stigande kanal inför ECB:s beslut.
  • Banken förväntas lämna räntorna oförändrade.
  • USA kommer att publicera nästa inflationsdata strax efter ECB.

EUR/USD förblev i ett konsolideringsläge inför det kommande räntebeslutet från Europeiska centralbanken (ECB) och USA:s inflationsdata. Det handlas till 1,2187, vilket är något under förra veckans högsta värde på 1,2265.

EUR/USD
EUR/USD prisutveckling

Förhandsgranskning av ECB:s räntebeslut

ECB inledde sitt tvådagars penningpolitiska möte idag och förväntas publicera sitt uttalande imorgon. Detta beslut kommer vid en tidpunkt då ekonomin i euroområdet har börjat återhämta sig efter att ha gått svagt under första kvartalet.

Vill du ha de senaste nyheterna, heta tips och marknadsanalyser? Prenumerera på Invezz nyhetsbrev idag.

Uppgifter som publicerades igår visade att euroområdets BNP minskade med 1,3% på årsbasis under första kvartalet efter att ha sjunkit med 1,8% under föregående månad. Ytterligare uppgifter som publicerades förra veckan avslöjade att Eurozonens konsumentprisindex (KPI) steg över 2% för första gången på mer än tre år.

Analytiker förväntar sig att ECB lämnar räntorna oförändrade under detta möte eftersom beslutsfattarna fortsätter att bedöma den pågående återhämtningen. De förväntar sig också att banken kommer att lova att fortsätta med sina tillgångsköp.

ECB står fortfarande inför svåra val framöver. För det första har dess totala balansräkning ökat till mer än 7 biljoner euro. Det finns också frågor om långvarigt deflationstryck som i länder som Japan och Schweiz. På obligationsmarknaden ligger de flesta tvååriga statsobligationer i blocket fortfarande i den negativa zonen medan ECB förväntar sig att inflationen ska sjunka till 1,5% senare i år.

Därför finns det tecken på att ECB kommer att göra som Federal Reserve, som har förbundit sig att lämna räntor och kvantitativa lättnadspolicyer oförändrade. Detta trots uppgifter som visar att arbetsmarknaden stramar åt medan inflationen stiger.

EUR/USD kommer också att reagera på de senaste inflationsuppgifterna från USA som publiceras några minuter efter ECB:s beslut i morgon. Analytiker förväntar sig att uppgifterna visar att huvud- och konsumentinflationen steg till 4,3% respektive 3,2%.

EUR/USD: teknisk analys

EUR/USD
EUR/USD teknisk graf

Det dagliga diagrammet visar att EUR/USD nyligen bildade ett dubbeltoppmönster vid 1,2240. Inom teknisk analys är detta mönster vanligtvis ett tecken på att paret kommer att bryta ut lägre. Dess halsringning ligger vid 1,1700, vilket är cirka 4% under den nuvarande nivån.

Samtidigt har paret bildat en stigande kanal som visas i blått. Därför är det svårt att avgöra vilken riktning priset kommer att ta efter ECB:s räntebeslut och USA:s inflationsdata. Det kan förbli oförändrat, flytta sig över motståndet och testa YTD-höjden vid 1,2354, eller dra sig tillbaka under stödets nedre linje.

Investera i krypto, aktier, ETF:er & mer på bara några minuter med vår föredragna mäklare, eToro
7/10
67% av CFD-konton går med förlust