Efter El Salvador: De tio mest sannolika länderna att anta Bitcoin härnäst

By: Invezz
Invezz
Invezz är vår profil för redaktionsteamet och ser konstant till att vårt innehåll är av högsta kvalitet. Invezz.com är… read more.
on jun 11, 2021
  • El Salvador blir det första landet i världen som gör Bitcoin till ett lagligt betalningsmedel.
  • Många analytiker förutspår att regeringar kommer att följa El Salvador noga för att se utvecklingen.
  • Invezz förutspår vilka tio länder som är mest sannolika att acceptera Bitcoin som betalningsmedel.

”Historiskt!” twittrade El Salvadors president Nayib Bukele den 9 juni innan han ändrade sin profilbild till en ett redigerat foto där han skjuter laserstrålar ur ögonen.

Den något surrealistiska uppdateringen från en världsledare var ett svar på att El Salvador blev det första landet i världen som införde en lag som erkänner Bitcoin, världens mest populära (och dyraste) kryptovaluta, som lagligt betalningsmedel.

Vill du ha de senaste nyheterna, heta tips och marknadsanalyser? Prenumerera på Invezz nyhetsbrev idag.

Lagtexten säger att ”varje ekonomisk agent måste acceptera Bitcoin som betalning när den erbjuds honom av den som förvärvar en vara eller tjänst”, även om detta utesluter någon utan ”tillgång till den teknik som gör det möjligt för dem att genomföra transaktioner” – vilket är en majoritet av befolkningen. Skatter kan betalas i Bitcoin, och eventuella skulder som tidigare betalats i amerikanska dollar, El Salvadors primära valuta, kan nu betalas i Bitcoin. Salvadorianer kan använda vilken digital plånbok som helst, inklusive en ny och officiellt regeringssanktionerad plånbok.

Det är en stor sak för landet, dess folk och finansiella system runt om i världen. Forbes kommenterar att det kan:

”Förvandla El Salvador till ett av världens viktigaste finanscentra, och… påverka hur människor runt om i världen använder digitala valutor.”

En nyckelfråga kommer att vara om andra länder följer efter och många analytiker förutspår att regeringar kommer att följa El Salvador noga för att se om initiativet uppfyller sina mål, som inkluderar att tillåta remitteringstransaktioner utan tredjepartsavgifter, vilket genererar uppskattningsvis en miljard dollar till ekonomin, att möjliggöra högre priser på smarttelefontransaktioner och ekonomisk inkludering för människor som idag inte har tillgång till banktjänster, samt locka investeringar från kryptovalutaföretag och andra.

Så vilka länder kommer sannolikt att acceptera Bitcoin härnäst?

Kandidaterna kan inkludera närliggande Panama och Paraguay, som kommer att överväga lagförslag för att stödja kryptovalutor och kryptoföretag; och latinamerikanska nationer som Mexiko, Colombia, Argentina och Brasilien, där kryptoentusiasmen är hög och ekonomierna kämpar med frågor som inflation och valutadevalueringar.

Även om det inte kommer hända inom kort, så kan de också inkludera Nigeria och Filippinerna, som procentuellt sett ligger på första och tredje plats vad gäller antalet kryptoanvändare i förhållande till hela befolkningen. Ukraina, som nyligen har tagit steg för att inkludera kryptovalutor till sitt rättssystem, och Japan, som har en stark tillsyn över sin kryptoindustri och redan räknar kryptovalutor som juridisk egendom.

Invezz Chefredaktör Jayson Derrick kommenterar:

El Salvadors drag att erkänna Bitcoin som ett lagligt betalningsmedel är verkligen historiskt och tidiga supportrar springer ett segervarv. El Salvador är ett mycket fattigt land men det kommer säkert att locka uppmärksamhet från ledare över hela världen som kommer att hålla ögonen öppna efter tecken på framgång.

Om El Salvador kan visa världen förbättrade ekonomiska förhållanden för sina invånare kan andra utvecklings- och andravärldsekonomier rusa för att följa i det latinamerikanska landets fotspår.

Derrick fortsätter:

”Att uppmuntra utvecklingen mot ökat antagande av Bitcoin är inte begränsat till fattigare länder. Indien, en G20-medlem med en ekonomi på 10 biljoner dollar, är enligt uppgift nära att klassificera Bitcoin som en tillgångsklass.”

Det är viktigt att komma ihåg att Bitcoin-tjurar håller sina mynt i flera decennier. Under tiden kommer vi sannolikt att få uppleva volatilitetstoppar, men de långsiktiga utsikterna för Bitcoin fortsätter att förbättras för varje år som går.

Investera i krypto, aktier, ETF:er & mer på bara några minuter med vår föredragna mäklare, eToro
7/10
67% av CFD-konton går med förlust