USD/RUB: Rubeln allt starkare efter offensivt CBR-beslut

By: Crispus Nyaga
Crispus Nyaga
Crispus är en aktiv handlare som kopieras och följs på Capital.com. Han bor i Nairobi med sin fru, son och brorson… read more.
on jun 11, 2021
  • USD/RUB föll till lägsta nivån på två månader efter den ryska centralbankens offensiva beslut.
  • Banken höjde räntorna för andra månaden i rad.
  • Det höjde också prognoserna för den ryska ekonomin.

Den ryska rubeln (USD/RUB) steg till den högsta nivån sedan juli 2020 efter att centralbanken i Ryssland (CBR) publicerade sitt senaste räntebeslut. Paret handlas för 71,66, vilket är 8,8% under den högsta nivån i april.

USD/RUB
USD/RUB

Den ryska centralbankens räntebeslut

CBR avslutade sitt två dagar långa penningpolitiska möte idag och beslutade att höja räntorna för andra månaden i rad. Banken höjde räntorna från 5% till 5,5% – i linje med analytikernas uppskattningar. Ökningen med 50 punkter var lägre än de 75 punkter som analytiker på Goldman Sachs förväntade sig.

Vill du ha de senaste nyheterna, heta tips och marknadsanalyser? Prenumerera på Invezz nyhetsbrev idag.

Beslutet kom vid en viktig tidpunkt för den ryska ekonomin. Råoljepriserna har stigit, vilket är bra eftersom landet är den tredje största producenten efter USA och Saudiarabien. Landets inflation har också stigit till 6,15% i takt med att livsmedelspriserna steg. I sitt uttalande sa banken:

”Den ekonomiska aktiviteten återhämtar sig snabbare än förväntat av Rysslands Bank. Högfrekventa indikatorer pekar på en stadig tillväxt av konsument- och investeringsefterfrågan. Enligt Rysslands banks uppskattningar har konsumentaktiviteten i allmänhet nått nivåerna före pandemin.”

Beslutet kom också inför ett viktigt möte mellan Vladimir Putin och Joe Biden. Biden kommer att pressa Putin gällande flera frågor, som mänskliga rättigheter och den fängslade oppositionsledaren. Putin kommer också att pressa presidenten om de senaste sanktionerna.

USD/RUB reagerar också på de senaste inflationsuppgifterna från USA. Enligt Bureau of Labor Statistics (BLS) steg konsumentprisindexet (KPI) till den högsta nivån sedan 2008 på 5% medan kärn-KPI steg med 3,8% i maj. Dessa siffror är viktiga eftersom de tenderar att påverka Feds penningpolitik.

USD/RUB: teknisk analys

USD/RUB
USD/RUB teknisk graf

Det dagliga diagrammet visar att USD/RUB-paret har befunnit sig i ett fritt fall de senaste veckorna och fallit med mer än 8% de senaste två månaderna. Det har också sjunkit under det viktiga stödet vid 72,65, vilket var de lägsta nivåerna i december och mars. Det har också sjunkit under 25 och 50 dagars exponentiella glidande medelvärden och Ichimoku-molnet. Därför kommer paret att fortsätta falla när björnarna riktar in sig mot nästa stöd vid 71,00.

Investera i krypto, aktier, ETF:er & mer på bara några minuter med vår föredragna mäklare, eToro
7/10
67% av CFD-konton går med förlust