DXY: Dollarindexet stiger när USA:s inflation når 2008-topparna

By: Crispus Nyaga
Crispus Nyaga
Crispus är en aktiv handlare som kopieras och följs på Capital.com. Han bor i Nairobi med sin fru, son och brorson… read more.
on jun 10, 2021
  • Amerikanska dollarindex steg något efter de senaste amerikanska inflationsuppgifterna.
  • USA:s huvud-KPI steg med 5% medan kärn-KPI steg med 3,2%.
  • Indexet reagerade också på ECB:s senaste räntebeslut.

Det amerikanska dollarindexet (DXY) steg blygsamt efter de senaste relativt imponerande uppgifterna om det amerikanska konsumentprisindexet (KPI). Dollarindexet steg med 0,10% till 90,21 dollar.

USA:s konsumentinflation

Allt har blivit dyrt i USA. Enligt den amerikanska statistikbyrån steg KPI med 0,6% i maj på månadsbasis. Denna ökning var mindre än den tidigare ökningen på 0,8%. På årsbasis steg KPI med 5%, en ökning från föregående till 4,2%. Anledningen till att ökningen på årsbasis var så drastiskt var eftersom konsumentpriserna sjönk kraftigt i början av pandemin.

Vill du ha de senaste nyheterna, heta tips och marknadsanalyser? Prenumerera på Invezz nyhetsbrev idag.

Samtidigt steg kärn-KPI, som exkluderar olje- och livsmedelspriserna, med 0,7% i maj efter att ha stigit med 0,9% i april. På årsbasis steg kärn-KPI med 3,8% i maj, högre än den tidigare ökningen på 3,0%.

Den stigande inflationen beror främst på att den amerikanska ekonomin går bra när många stater öppnar igen. Dessutom har råvarupriserna stigit avsevärt. I maj steg till exempel bensinpriserna i vissa stater efter Colonial Pipeline-hackingattacken. Samtidigt har priset på de flesta råvaror, som virke, palladium och järnmalm, stigit kraftigt.

Det amerikanska dollarindexet reagerade också på de senaste uppgifterna om antalet amerikaner som ansökt om arbetslöshetsersättning för första gången. Enligt Bureau of Labor Statistics (BLS) uppgick siffran till drygt 376 000 personer, vilket var färre än föregående veckas 385 000.

Dessa siffror visar att den amerikanska arbetsmarknaden förbättras medan inflationen stiger. Ändå har Fed insisterat på att denna trend är övergående och att de kommer att lämna sina policyer oförändrade ännu ett tag.

Det amerikanska dollarindexet påverkas också av eurons resultat efter Europeiska centralbankens räntebeslut. Banken lämnade också sina ränte- och kvantitativa lättnadspolicyer intakta. Euron är den största beståndsdelen i DXY.

Teknisk analys av det amerikanska dollarindexet

Det fyra timmar långa diagrammet visar att det amerikanska dollarindexet endast såg marginella förändringar efter de senaste amerikanska konsumentinflationsuppgifterna. Det handlas till 90,18, där det har legat de senaste sessionerna. Priset ligger något över den stigande blå trendlinjen och det glidande genomsnittet för 25 och 15 dagar. Det ligger också mellan den stigande kanalen som visas i blått.

Investera i krypto, aktier, ETF:er & mer på bara några minuter med vår föredragna mäklare, eToro
7/10
67% av CFD-konton går med förlust