EUR/USD kusligt lugnt efter ECB:s räntebeslut

By: Crispus Nyaga
Crispus Nyaga
Crispus är en aktiv handlare som kopieras och följs på Capital.com. Han bor i Nairobi med sin fru, son… read more.
on jun 10, 2021
  • EUR/USD-paret var oförändrat efter ECB:s räntebeslut i juni.
  • Banken lämnade räntor och kvantitativa lättnadspolicyer intakta.
  • Det höjde också prognoserna för ekonomin i euroområdet.

EUR/USD– paret höll sig kusligt lugnt efter det senaste räntebeslutet från Europeiska centralbanken (ECB). Det handlas till 1,2170, vilket är samma nivå som innan beslutet meddelades.

EUR/USD
EUR/USD prisutveckling

ECB:s räntebeslut

ECB avslutade sitt två dagar långa penningpolitiska möte idag. Som de flesta väntat sig beslutade banken att lämna räntorna på historiska låga nivåer för att stödja den pågående ekonomiska återhämtningen. Inlåningsräntan kommer att förbli intakt på -0,50% medan den marginella utlåningsfaciliteten förblir på 0,25%.

Vill du ha de senaste nyheterna, heta tips och marknadsanalyser? Prenumerera på Invezz nyhetsbrev idag.

Banken kommer också att fortsätta med sitt program för kvantitativa lättnad trots att de höjde de ekonomiska prognoserna. Analytiker förväntar sig att banken kommer att hålla takten för dessa inköp intakt i minst tre månader till. I sitt uttalande sa banken att:

”ECB-rådet kommer att fortsätta att genomföra nettotillgångsköp inom ramen för pandemiprogrammet (PEPP) med ett totalt kuvert på 1 850 miljarder euro åtminstone fram till slutet av mars 2022 och under alla omständigheter tills det bedömer att covid-19-krisfasen är över.”

ECB:s beslut kom vid en viktig tid för euroområdets ekonomi. För det första har euron stigit kraftigt gentemot den amerikanska dollarn. EUR/USD har stigit med mer än 14% från den lägsta nivån 2020. Paret ligger också nära den högsta nivån sedan 2018.

Ekonomin förväntas också se en stark återhämtning när länderna öppnar igen. Detta framgår av den totala aktiviteten i de flesta europeiska städer som Berlin och Paris. De senaste PMI-uppgifterna för tjänste- och tillverkningssektorerna har också varit relativt starka medan företagens och konsumenternas förtroende ökar. EU-inflationen har också stigit till ECB-målet på 2,0%.

Samtidigt har vissa analytiker börjat förutsäga att ECB kommer att justera sina policyer tidigare än Fed, trots att den amerikanska ekonomin gör en snabbare återhämtning än Europas. USA kommer att publicera de senaste inflationsuppgifterna strax efter ECB:s beslut. Konsensus är att konsumentprisindexet (KPI) steg med 4,7% i maj medan kärn-KPI steg med 3,2%. USA kommer också att publicera de senaste uppgifterna om antalet amerikaner som ansökte om arbetslöshetsersättning för första gången.

EUR/USD: teknisk analys

EUR/USD
EUR/USD teknisk graf

EUR/USD-paret steg något efter det senaste ECB-räntebeslutet. Det handlas till 1,2173, vilket är något över dagens lägsta värde på 1,2165. På 4-timmarsdiagrammet ligger det något ovanför den stigande kanalens nedre sida. Det ligger också på samma nivå som de glidande medelvärdena för 25 och 15 dagar. Det verkar också som att det bildar ett huvud och axlar-mönster. Därför kommer paret sannolikt att dra sig tillbaka när björnarna riktar in sig mot 38,2% Fibonacci retracement-nivån vid 1,2046.

Investera i krypto, aktier, ETF:er & mer på bara några minuter med vår föredragna mäklare, eToro
7/10
67% av CFD-konton går med förlust