EUR/USD ligger stadigt efter starka tillverknings-PMI från euroområdet

By: Crispus Nyaga
Crispus Nyaga
Crispus är en aktiv handlare som kopieras och följs på Capital.com. Han bor i Nairobi med sin fru, son… read more.
on maj 21, 2021
  • EUR/USD-paret ligger stadigt efter de senaste PMI-uppgifterna för tillverknings- och tjänstesektorerna.
  • Siffrorna visade att euroområdets ekonomi fortsatte att stärkas i maj.
  • Uppgifterna kom efter att EU-kommissionen höjde prognoserna för regionen.

EUR/USD-paret ligger stadigt efter det relativt starka PMI-uppgifterna för tillverknings- och tjänstesektorerna i euroområdet. Det handlas till 1,2220, vilket är 4,45% över den lägsta nivån i mars. EUR/USD-paret ligger också bara 1% under den högsta punkten i år.

EUR/USD
EUR/USD prisutveckling

Eurozonens ekonomi återhämtar sig

Den ekonomiska återhämtningen i euroområdet accelererade i maj eftersom de flesta länder fortsatte att intensifiera sina vaccinationsinsatser. Detta är enligt Flash-tillverkningen och tjänste-PMI-data från Markit.

Vill du ha de senaste nyheterna, heta tips och marknadsanalyser? Prenumerera på Invezz nyhetsbrev idag.

Uppgifterna visade att PMI för tillverkningssektorn minskade från 62,9 i april till 62,8 i maj. Detta var en bättre återhämtning än den genomsnittliga prognosen på 62,5. Under samma period ökade PMI för tjänstesektorn från 50,5 till 55,1 – bättre än den genomsnittliga uppskattningen på 52,3.

Som ett resultat ökade komposit-PMI, som kombinerar aktiviteter inom tillverknings- och tjänstesektorerna, från 53,8 till 56,9. En PMI-avläsning på 50 eller högre är vanligtvis ett tecken på att en sektor expanderar.

Den starka utvecklingen var spridd över hela regionen. I Tyskland låg PMI för tillverkningen på 64 medan landets komposit-PMI steg till 56,2. På samma sätt ökade PMI för tillverkning och tjänster i Frankrike till 59,2 respektive 56,6.

Dessa siffror ger en bild av en ekonomi som har börjat återhämta sig snabbare än väntat när länderna fortsätter sina vaccinationskampanjer. I en rapport sa Europeiska kommissionen nyligen att de förväntar sig att ekonomin kommer att studsa tillbaka med 4,2% i år.

EUR/USD reagerar också på förstärkningen av den amerikanska ekonomin. Senaste uppgifterna visade att inflationen och detaljhandeln har gjort det bra. Arbetsmarknaden visar också positiva tecken, vilket innebär att Federal Reserve och Europeiska centralbanken (ECB) kan börja strama åt snart.

EUR/USD teknisk analys

EUR/USD
EUR/USD prisutveckling

Det dagliga diagrammet visar att EUR/USD-paret har haft en stark stigande trend. Den här veckan lyckades paret bryta över det viktiga motståndet vid 1,2182. Paret stöds också av de korta svarta och de längre orange trendlinjerna. Det ligger också något över de korta och längre glidande medelvärdena och har bildat ett V-mönster. Därför kan paret fortsätta stiga när tjurar riktar in sig mot årets hittills höga nivå på 1,2347.

Investera i krypto, aktier, ETF:er & mer på bara några minuter med vår föredragna mäklare, eToro
7/10
67% av CFD-konton går med förlust