EUR/USD steg något efter stark europeisk industriproduktionsdata

By: Crispus Nyaga
Crispus Nyaga
Crispus är en aktiv handlare som kopieras och följs på Capital.com. Han bor i Nairobi med sin fru, son… read more.
on jun 14, 2021
  • EUR/USD-paret steg något efter den senaste industriella produktionsdatan för euroområdet.
  • Industriproduktionen ökade med 0,8% i april efter att ha ökat med 0,4% föregående månad.
  • Uppgifterna kom några dagar efter ECB:s räntebeslut och inför Fed-beslutet.

EUR/USD-paret steg något idag efter de relativt starka industriproduktionsuppgifterna för euroområdet. Paret steg till 1,2120 som högst, vilket kan jämföras med dagens lägsta nivå på 1,2092.

EUR/USD
EUR/USD prisutveckling

Eurozons industriproduktionsdata

Eurozonens industriella produktionssektor gick bra i april när fler länder öppnade igen. Enligt Eurostat steg regionens industriproduktion med 0,8% i april, jämfört med föregående månads ökning med 0,4%. Denna ökning var bättre än medianuppskattningen på 0,4%. Som ett resultat ökade produktionen med 39,3% på årsbasis, till följd av fjolårets låga bas.

Vill du ha de senaste nyheterna, heta tips och marknadsanalyser? Prenumerera på Invezz nyhetsbrev idag.

Tillväxten inom industrisektorn tillskrevs en ökning av hållbara konsumtionsvaror med 3,4% följt av 3,2% för energisektorn. Kapitalvaror och mellanprodukter ökade med 1,4% respektive 0,8%. De som presterade bäst var länder som Belgien, Malta och Estland, medan de som släpade efter var Danmark, Ungern och Litauen.

De starka industriproduktionsuppgifterna kom några dagar efter att den Europeiska centralbanken (ECB) levererade sitt räntebeslut. Banken lämnade räntor och kvantitativa lättnadspolicyer oförändrade. Det lovade också att påskynda takten för sina tillgångsköp.

Blickar vi framåt kommer EUR/USD-paret att reagera på det senaste räntebeslutet från Federal Reserve som kommer att publiceras på torsdag. Analytiker förväntar sig att Fed kommer att lämna sin penningpolitik intakt. De kommer istället att fokusera på om banken fortsätter insistera på att de senaste starka siffrorna är tillfälliga. En ny offensiv ton kommer sannolikt att vara negeativ för paret.

Paret kommer också att reagera på en serie ekonomisk data från USA. Det handlar bl.a. om detaljhandeln, byggstarter, producentprisindexet (PPI) och antalet nya bygglov.

EUR/USD: teknisk analys

EUR/USD
EUR/USD teknisk graf

EUR/USD-paret steg från 1,2092 som lägst under dagen till 1,2121. På 4-timmarsdiagrammet förblir paret under de glidande medelvärdena för 25 och 15 dagar. Det har också sjunkit under Ichimoku-molnet medan den stokastiska oscillatorn har flyttat sig över den översålda nivån. Därför kan paret återuppta den fallande trenden eftersom björnarna riktar in sig mot 50% Fibonacci retracement-nivån vid 1,1982. Ett lyft över motståndet vid 1,2140 kommer dock att ogiltigförklara denna prognos.

Investera i krypto, aktier, ETF:er & mer på bara några minuter med vår föredragna mäklare, eToro
7/10
67% av CFD-konton går med förlust