Novavax COVID-19-vaccin visar över 90% effektivitet i USA: s sena försök

By: Wajeeh Khan
Wajeeh Khan
Wajeeh är aktivt intresserad av världsfrågor och teknik, är en ivrig läsare och älskar att spela bordtennis på fritiden. read more.
on jun 14, 2021
  • Novavax-vaccinet är 100% effektivt för måttliga och svåra COVID-19-fall.
  • Vaccinet är effektivt mot en rad dominerande Coronavirus-varianter.
  • Novavax säger att biverkningar i samband med dess vaccin tolererades väl.

Novavax Inc ( NASDAQ: NVAX ) sa på måndagen att sitt kandidat-COVID-19-vaccin visade 93% effektivitet i sin amerikanska försök i sen fas. Resultaten av den kliniska prövningen bekräftade också att vaccinet var effektivt mot en rad dominerande Coronavirus-varianter. Novavax chef för FoU, Dr Gregory Glenn, sa:

”Praktiskt taget är det mycket viktigt att vaccinet kan skydda mot ett virus som vilt svänger i egenskap av nya varianter.”

Vill du ha de senaste nyheterna, heta tips och marknadsanalyser? Prenumerera på Invezz nyhetsbrev idag.

Novavax-aktierna hoppade med 8% i handeln före marknaden på måndagen men förlorade hela intradagsvinsten på den öppna marknaden. Inkluderat prisåtgärden byter aktien nu händer till $208 per aktie (£ 147,32 per aktie). Som jämförelse hade Novavax börjat år 2021 till ett pris per aktie på en mycket lägre 113 dollar.

Novavax-vaccinet är 100% effektivt för måttliga och svåra COVID-19-fall

I rättegången deltog ungefär 30000 volontärer från Mexiko och USA. Enligt företaget kommer det att ansöka om tillstånd för akut användning för sitt vaccin under tredje kvartalet 2021.

Det amerikanska bioteknikföretaget uttryckte vidare förtroende för att dess proteinbaserade vaccin var 100% effektivt för måttliga och svåra fall av det nya influensaliknande viruset. Volontärer med hög risk för svår infektion visade att vaccinet var 91% effektivt. Mot varianter som företaget misslyckades med att identifiera var effektiviteten cirka 70%. Nyheten kommer månader efter att Novavax sa att förlusten var större än förväntat under fjärde kvartalet.

Enligt Novavax inkluderar biverkningarna av dess COVID-19-vaccin mild muskelsmärta, trötthet och huvudvärk. Endast en handfull deltagare upplevde allvarliga biverkningar. Huvudkontoret i Gaithersburg har åtagit sig att nå den månatliga milstolpen på 100 miljoner doser i slutet av tredje kvartalet. Under fjärde kvartalet är det övertygat om att det kommer att producera 150 miljoner doser per månad.

Novavax samarbetar med Serum Institute of India

Regleringsansökan i Indien, tillade VD Stanley Erck på måndag, har redan inletts i samarbete med SII (Serum Institute of India), som enligt verkställande direktören inte längre begränsas av bristen på råvaror som används vid produktion av vaccinerna. .

I separata nyheter sa GlaxoSmithKline på måndagen att det kommer att samarbeta med iTeos Therapeutics Inc för att utveckla och kommersialisera en möjlig cancerbehandling. Som en del av affären kommer läkemedelsjätten att betala cirka 2 miljarder dollar till iTeos.

Novavax presterade massivt positivt på aktiemarknaden förra året med en årlig vinst på mer än 2500%. I skrivande stund har det Nasdaq-noterade företaget ett marknadsvärde på 15,94 miljarder dollar.

Investera i krypto, aktier, ETF:er & mer på bara några minuter med vår föredragna mäklare, eToro
7/10
67% av CFD-konton går med förlust