Qualcomm säger sig vara öppna för att investera i Arm

By: Wajeeh Khan
Wajeeh Khan
Wajeeh är aktivt intresserad av världsfrågor och teknik, är en ivrig läsare och älskar att spela bordtennis på fritiden. read more.
on jun 14, 2021
  • Qualcomm är öppen för att förvärva en andel i Arm om de börsnoteras.
  • Amerikanska teknikjättar är emot Nvidias potentiella förvärv av Arm.
  • Nvidias uppköpsavtal är för närvarande under utredning av flera tillsynsmyndigheter.

Qualcomm Inc (NASDAQ: QCOM) meddelade idag att de skulle överväga att investera i Arm om tillsynsmyndigheter blockerade Nvidias förvärv av den brittiska chipdesignern för 40 miljarder dollar, enligt The Telegraph.

Qualcomms aktier öppnade på 135 dollar per aktie på aktiemarknaden idag, jämfört med årets hittills lägsta värde på 123 dollar i början av mars. Qualcomm inledde året med ett pris per aktie på högre 149 dollar, efter att avslutat 2020 med en årlig vinst på 70%. I skrivande stund värderas företaget till cirka 152 miljarder dollar och har ett P/E-förhållande på 19,36.

Arm kan börsnoteras om Nvidia-affären kollapsar

Vill du ha de senaste nyheterna, heta tips och marknadsanalyser? Prenumerera på Invezz nyhetsbrev idag.

Om Nvidia-affären inte får godkännande från tillsynsmyndigheterna kommer sannolikt SoftBank (nuvarande ägare av Arm) att notera Arm på börsen. Om så är fallet sa den tillträdande verkställande direktören för Qualcomm, Cristiano Amon, att den amerikanska multinationella gruppen definitivt skulle vilja förvärva en andel i Arm. Qualcomm rapporterade en svagare omsättning än förväntat under det senaste kvartalet (Q1).

Enligt Nvidia skulle ett initialt offentligt erbjudande vara otillräckligt för att stödja Arms tillväxt. Nvidias talesman konstaterade att:

”Arm behöver en infusion av ny teknik som de kan erbjuda till Arm-licenstagare överallt, och det var därför vi kom överens om att köpa Arm. Vår teknologi och Qualcomms är mycket kompletterande – vi välkomnar Qualcomms hjälp med att skapa ny teknik och produkter för hela Arm-ekosystemet.”

Teknikjättar är emot Nvidias övertagande av Arm

Nvidia tillkännagav sitt erbjudande att förvärva Arm i september 2020, och affären förväntades slutföras efter cirka 18 månader. Ända sedan dess har giganter som Qualcomm, Google och Microsoft motsatt sig det potentiella övertagandet, med hänvisning till risken att Nvidia kommer att hindra andra företag från att använda Arms chipdesign för att fullt ut utnyttja förvärvet.

Nvidia har dock vid flera tillfällen upprepat att Arms öppna licensmodell kommer att upprätthållas efter att transaktion slutförts. Det Santa Clara-baserade företaget har också för avsikt att göra stora investeringar i Arms huvudkontor i Cambridge. Affären granskas som bäst av Storbritanniens konkurrens- och marknadsmyndighet (CMA), Federal Trade Commission, Kinas statliga administration för marknadsreglering och Europeiska kommissionen.

Arm har ännu inte kommenterat nyheterna officiell. Det brittiska halvledar- och mjukvarudesignföretaget tillverkar energieffektiva chips och licensierar sina produkter till över 500 företag över hela världen. Cirka 95% av dagens smarttelefoner använder Arms chips.

Investera i krypto, aktier, ETF:er & mer på bara några minuter med vår föredragna mäklare, eToro
7/10
67% av CFD-konton går med förlust