Ashtead rapporterar starka ekonomiska resultat när den amerikanska ekonomin öppnar igen

By: Wajeeh Khan
Wajeeh Khan
Wajeeh är aktivt intresserad av världsfrågor och teknik, är en ivrig läsare och älskar att spela bordtennis på fritiden. read more.
on jun 15, 2021
  • Ashtead Groups resultat steg med mer än 100% under fjärde kvartalet.
  • Utrustningsuthyrningsföretaget tillkännagav 35 pence per aktie i slutlig utdelning.
  • Ashtead Group har stigit med nästan 50% hittills i år på aktiemarknaden.

Ashtead Group plc (LON: AHT) rapporterade idag att vinsten ökade med mer än 100% under fjärde kvartalet när den amerikanska ekonomin började öppna upp igen efter covid-19-pandemin. Deras intäkter ökade också med 23% under fjärde kvartalet.

Ashtead Groups kassaflöde steg till rekordhöga 1,38 miljarder pund

För hela räkenskapsåret rapporterade Ashtead 5,03 miljarder pund i intäkter – en ökning med 3% från förra året. Deras årliga rörelseresultat uppgick till 1,13 miljarder pund jämfört med föregående års 1,22 miljarder pund.

Vill du ha de senaste nyheterna, heta tips och marknadsanalyser? Prenumerera på Invezz nyhetsbrev idag.

Uthyrningsföretaget för industriell utrustning, som främst fokuserar på den amerikanska marknaden, meddelade att deras kassaflöde ökade till rekordhöga 1,38 miljarder pund det senaste året. Under räkenskapsåret 2020 genererade de ett betydligt lägre kassaflöde på 792 miljoner pund.

VD Brendan Horgan kommenterade den ekonomiska uppdateringen idag och sa:

”Vi återgick till tillväxt under fjärde kvartalet med hyresintäkter med 15% jämfört med förra året och med 14% jämfört med fjärde kvartalet 2018/19, båda till konstanta växelkurser. Detta fullbordar ett år med bättre resultat än väntat för hela verksamheten och hyresintäkterna för helåret steg med 1% till konstanta växelkurser.”

I separata nyheter från Storbritannien meddelade Bellway plc att deras färdigställande av hus 2021 sannolikt kommer att återgå till nivåerna innan pandemin.

Ashtead tillkännagav 35 pence per aktie i slutlig utdelning

Ashteads styrelse tillkännagav 35 pence per aktie i slutlig utdelning idag, vilket pressade upp helårsutbetalningen till 42,15 pence per aktie. Företaget betalade ut 40,65 pence per aktie förra året.

Enligt det FTSE 100-noterade företaget spenderade de 125 miljoner pund på bolagsförvärv under räkenskapsåret 2021 och investerade 718 miljoner pund i verksamheten. Nästa fas i deras strategiska plan, Sunbelt 3.0, lanserades i april. Analytikern Nicholas Hyett från Hargreaves Lansdown kommenterade:

”Den verkliga utmärkande aspekten i helårsresultatet är hur flexibelt Ashtead har visat sig vara, trots en relativt fast driftskostnadsbas och beslutet att inte avskeda någon personal. I synnerhet har ett senarelagt byte av gammal utrustning ökat det fria kassaflödet avsevärt, vilket gör det möjligt för koncernen att trimma skulderna samtidigt som de gör ytterligare förvärv i år.”

Ashtead föll med 2% när marknaden öppnade idag, men steg sedan med mer än 3% för att handlas för 52,30 pund per aktie, jämfört med 35 pund per aktie i början av året. I skrivande stund värderas företaget till 23,22 miljarder pund och har ett P/E-förhållande på 37,94.

Investera i krypto, aktier, ETF:er & mer på bara några minuter med vår föredragna mäklare, eToro
7/10
67% av CFD-konton går med förlust