CureVac kollapsar 45% efter att vaccintest inte övertygat

By: Wajeeh Khan
Wajeeh Khan
Wajeeh är aktivt intresserad av världsfrågor och teknik, är en ivrig läsare och älskar att spela bordtennis på fritiden. read more.
on jun 17, 2021
  • CureVacs kandidat-covid-19-vaccin visade sig vara endast 47% effektivt.
  • Vaccineringen var effektiv hos yngre deltagare men inte hos personer över 60 år.
  • Dr Amesh Adalja säger att CureVacs vaccin fortfarande kan vara en tillgång med 47% effekt.

CureVac NV (NASDAQ: CVAC) kraschade med cirka 45% på aktiemarknaden under morgonen efter att företaget meddelat att testerna av deras kandidat-covid-19-vaccin endast uppvisade 47-procentig effektivitet. Det väckte frågor om det tyska bioteknikföretagets överenskommelse med Europeiska unionen om att leverera hundratals miljoner doser av sitt vaccin (CVnCoV).

CureVacs vaccin var effektivt hos yngre deltagare

Enligt CureVac var vaccinets effekt hos yngre testdeltagare ändå betydande. De över 60 år (gruppen med högst riskfaktor) visade dock på bristande effektivitet, enligt delresultaten. VD Franz-Werner Haas sa:

Vill du ha de senaste nyheterna, heta tips och marknadsanalyser? Prenumerera på Invezz nyhetsbrev idag.

”Även om vi hoppades på ett starkare delresultat så inser vi att det är en utmaning att visa hög effektivitet med denna breda mångfald av varianter av viruset. När vi fortsätter mot den slutliga analysen med minst 80 ytterligare fall kan den totala vaccineffekten förändras.”

CureVacs studie involverade cirka 40 000 deltagare från Latinamerika och Europa. Delresultaten baserades på 134 fall av det nya influensaliknande viruset. Studien, enligt det Tubingen-baserade företaget, identifierade minst 13 varianter av Coronavirus.

Prognoserna för CureVac-vaccinet förbättrades nyligen efter att AstraZeneca och J&J:s covid-19-vaccin ålades åldersbegränsningar på grund av en mycket sällsynt men potentiellt dödlig risk för koagulationsstörningar. Det tyska bioteknikföretagets vaccin ansågs också kunna hjälpa länder med låg- och medelinkomsttagande att utöka sina vaccinationskampanjer.

CureVacs vaccin kan fortfarande vara en tillgång

Dr Amesh Adalja från Johns Hopkins Center for Health Security säger dock att CureVacs vaccin fortfarande skulle vara en tillgång med 47% effekt om det åtminstone hjälper till att minimera allvarliga symtom, sjukhusvistelser och dödsfall.

Dr Peter Hotez från Baylor College of Medicine betonar också att det ännu inte är klart om CureVacs vaccin inte lyckades producera de nödvändiga nivåerna av neutraliserande antikroppar eller om den lägre effekten var variantspecifik.

Världshälsoorganisationen (WHO) siktar på minst 70% effekt för kandidat-covid-19-vaccinerna, medan amerikanska FDA siktar på en effektivitet på minst 50% – även det en milstolpe som CureVac misslyckades med att uppnå.

CureVac handlas nu för 53 dollar per aktie. Detta kan jämföras med årets hittills högsta nivå på 127 dollar per aktie den sista veckan i april och 85 dollar per aktie i början av 2021. I skrivande stund har det Nasdaq-noterade företaget ett marknadsvärde på 9,20 miljarder dollar.

Investera i krypto, aktier, ETF:er & mer på bara några minuter med vår föredragna mäklare, eToro
7/10
67% av CFD-konton går med förlust