GBP/USD steg något när fokus flyttas till BOE och Powells tal

By: Crispus Nyaga
Crispus Nyaga
Crispus är en aktiv handlare som kopieras och följs på Capital.com. Han bor i Nairobi med sin fru, son… read more.
on jun 21, 2021
  • GBP/USD steg något idag efter att ha sjunkit kraftigt förra veckan.
  • Paret återhämtade sig när investerare fokuserade på Powells besök till kongressen.
  • Bank of Englands räntebeslut blir den största katalysatorn.

GBP/USD steg något när uppmärksamheten flyttas till det kommande räntebeslutet från Bank of England (BOE). Paret steg till 1,3843, vilket är något högre än förra veckans lågpunkt på 1,3785.

GBP/USD
GBP/USD prisutveckling

Bank of Englands räntebeslut

GBP/USD kraschade förra veckan när dollarns rally accelererade efter Federal Reserves räntebeslut. Paret sjönk till den lägsta nivån sedan i april efter att Fed talade om en räntehöjning 2023. Som ett resultat förväntas banken börja minska sitt program för tillgångsköp inom kort, som idag ligger på 120 miljarder dollar per månad. Den här veckan kommer paret att reagera på ett tal inför kongressen från Jerome Powell.

Vill du ha de senaste nyheterna, heta tips och marknadsanalyser? Prenumerera på Invezz nyhetsbrev idag.

Den största katalysatorn för GBP/USD den här veckan blir Bank of Englands (BOE) räntebeslut som väntas på torsdag. Banken förväntas lämna sin ränta och policy för kvantitativa lättnader oförändrad. Ändå kommer investerare att fokusera på bankens tonfall. Mer exakt kommer de att försöka uttyda om banken signalerar en räntehöjning 2022 eller 2023. I en anteckning tror analytiker vid ING att banken kommer att peka på en 2023-höjning. De skrev:

”För tillfället lutar vi åt en första räntehöjningen under första kvartalet 2023. Huvudinflationen kommer sannolikt att nå 2,5% senare i år, men kommer troligen att falla i mitten av 2022 när topparna till följd av återöppningen de närmaste månaderna bleknar.”

BOE-beslutet kommer vid en tidpunkt när de ekonomiska uppgifterna från Storbritannien har varit relativt starka. Konsumentinflationen har redan stigit till BOE-målet på 2,0%. Samtidigt har arbetslösheten minskat från drygt 5% till 4,8% medan huspriserna har stigit med mer än 20 000 pund i genomsnitt under de senaste 12 månaderna. Tillverknings- och tjänstesektorerna har också återhämtat sig. Den största utmaningen är att landet har börjat se fler fall av covid-19-viruset de senaste veckorna.

GBP/USD: teknisk analys

GBP/USD
GBP/USD teknisk graf

Det fyra timmar långa diagrammet visar att GBP/USD-paret föll kraftigt förra veckan. Paret sjönk under det viktiga stödet vid 1,4095, vilket var halsen i huvud och axlar-mönstret. Det har också sjunkit under de 25 och 15 dagars exponentiella glidande medelvärdena (EMA). Därför kan paret fortsätta att falla när investerare siktar mot nästa viktiga stödnivå vid 1,3750 inför BOE-beslutet.

Investera i krypto, aktier, ETF:er & mer på bara några minuter med vår föredragna mäklare, eToro
7/10
67% av CFD-konton går med förlust