GBP/USD faller för fjärde raka dagen när fokus flyttas till BOE-beslutet

By: Crispus Nyaga
Crispus Nyaga
Crispus är en aktiv handlare som kopieras och följs på Capital.com. Han bor i Nairobi med sin fru, son… read more.
on jun 18, 2021
  • GBP/USD-paret har sjunkit de senaste fyra dagarna i rad.
  • Idag reagerade paret på de relativt svaga uppgifterna om detaljhandeln i Storbritannien.
  • Paret faller också på grund av Feds offensiva räntebeslut.

GBP/USD sjunker för fjärde dagen i rad när handlare reagerar på det offensiva räntebeslutet från Federal Reserve och den relativt svaga brittiska detaljhandeln. Paret har sjunkit till 1,3853, vilket är mer än 2,7% under den högsta nivån i maj.

Försäljningen i Storbritannien minskar

Den brittiska detaljhandelssektorn upplevde viss svaghet i maj efter att ha studsat tillbaka de föregående månaderna. Enligt Office of National Statistics (ONS) minskade försäljningen med 1,4% i maj efter att ha ökat med 9,2% under föregående månad. Denna nedgång var värre än den genomsnittliga prognosen på en ökning med 1,6%. Försäljningen ökade med 24,6% på årsbasis från en låg bas 2020.

Vill du ha de senaste nyheterna, heta tips och marknadsanalyser? Prenumerera på Invezz nyhetsbrev idag.

Kärnförsäljningen, som exkluderar mat och energi, minskade med 2,1% i maj efter att ha ökat med 9,1% föregående månad. Denna nedgång var värre än de genomsnittliga förväntningarna på en ökning med 1,5%. Enligt ONS ökade försäljningen av bilbränsle med 6,2% i maj när folk började resa mer. Försäljningen av kläder minskade också med 2,5% efter att ha ökat i april. Varuhusförsäljningen minskade också kraftigt.

Analytiker vid ING anser ändå att detaljhandeln i landet förblev solid trots den kraftiga nedgången. De konstaterade att:

”Maj månads nedgång inom detaljhandeln i Storbritannien markerar bara en blygsam korrigering efter en kraftig ökning i april när butikerna återigen öppnade sina dörrar. Återförsäljare kommer att få hjälp de närmaste månaderna genom ökat förtroende och att människor sparat mer.”

Uppgifterna om den svaga detaljhandelsförsäljningen i Storbritannien kom några dagar efter att ONS publicerade starka konsumentinflationsdata. Siffrorna avslöjade att det huvudkonsumentprisindexet (KPI) steg med 2% i maj, i linje med BOE-målet. Dagen innan visade uppgifter att arbetslösheten i Storbritannien sjönk till 4,8%. Viktigast av allt kom uppgifterna två dagar efter det relativt offensiva räntebeslutet från Federal Reserve.

GBP/USD: teknisk analys

GBP/USD
GBP/USD teknisk graf

Det fyra timmar långa diagrammet visar att GBP/USD-paret bildat ett dubbeltoppmönster vid 1,4245 den senaste tiden. Sedan dess har paret fallit med mer än 2%. Paret har också sjunkit under de 50 och 25 dagars exponentiella glidande medelvärdena (EMA) medan histogrammet och två rader i MACD-indikatorn har fallit under den neutrala linjen. Det har också korsat Ichimoku-molnet. Paret kommer sannolikt att fortsätta falla när investerare riktar in sig mot nästa mål vid 1,3500 inför nästa veckas BOE-beslut.

Investera i krypto, aktier, ETF:er & mer på bara några minuter med vår föredragna mäklare, eToro
7/10
67% av CFD-konton går med förlust