Är Carvanas aktier ett köp eller sälj efter JP Morgan-nedgraderingen?

By: Crispus Nyaga
Crispus Nyaga
Crispus är en aktiv handlare som kopieras och följs på Capital.com. Han bor i Nairobi med sin fru, son… read more.
on jun 23, 2021
  • Carvanas aktier har studsat tillbaka i juni.
  • Aktien faller nu efter att JP Morgan nedgraderat företaget.
  • Rajat Gupta nedgraderade aktien med hänvisning till att den nått sin topp.

Aktierna i Carvana (NYSE: CVNA) föll under förhandeln idag efter att analytiker vid JP Morgan nedgraderat företaget. Aktien sjönk till 308 dollar från tisdagens stängning på 313 dollar, vilket innebär ett börsvärde på drygt 53 miljarder dollar.

CVNA chart
CVNA – prisutveckling

JP Morgan nedgraderar Carvana

Carvana har vuxit från ett relativt litet företag till en av de största aktörerna inom bilsektorn. Dess börsvärde är större än AutoNations, Carmax och Penske Automotives tillsammans.

Vill du ha de senaste nyheterna, heta tips och marknadsanalyser? Prenumerera på Invezz nyhetsbrev idag.

Företaget gör det relativt enkelt för människor att köpa begagnade bilar. Kunder köper en bil via sin mobila applikation eller webbplatsen och hämtar den i en av deras många varuautomater. Alternativt kan företaget leverera hem bilen.

Denna affärsmodell har varit populär bland kunder, särskilt under pandemin. Företaget har ökat sina årliga intäkter från drygt 365 miljoner dollar 2016 till mer än 6,7 miljarder dollar under de senaste 12 månaderna.

Carvanas intäkter fortsatte att öka i år. Intäkterna ökade med 104% på årsbasis medan GPU:n steg med mer än 1 000 dollar. Carvana sålde fler än 92 457 bilar under första kvartalet, en ökning med 76%.

Denna tillväxt har gjort Carvana relativt populära bland investerare eftersom aktiekursen har stigit med mer än 22% i år och med mer än 2 600% sedan börsnoteringen.

Carvanas aktiekursen faller dock idag efter att JP Morgan-analytiker nedgraderat aktien. I en anteckning sa Rajat Gupta att aktien redan har nått en topp. Han sa att investerare sannolikt kommer att leta värde någon annanstans.

Ändå är andra analytiker mer positiva till CVNA-aktien. Nyligen nämnde analytiker på RBC Capital Markets Carvana som deras toppval. Analytikerna satte sitt ursprungliga mål till 300 dollar, vilket är under den nuvarande nivån på 308 dollar. Analytikerna på Baird höjde sin ranking för aktien till ”outperform” med ett mål på 335 dollar medan de på Citigroup förväntar sig att aktierna ska stiga till 375 dollar.

Carvana – aktiekursprognos

Carvana stock
Carvana – aktiegraf

Det dagliga diagrammet visar att CVNA-aktiekursen steg till en ny rekordhöjd på 322,96 dollar per aktie i mars. Priset föll sedan med mer än 32% till 219 som lägst i maj när fokuset fortsatte skifta från lockdown- till återöppningsaktier. Aktierna har studsat tillbaka och ligger nu några poäng under sin ATH.

De ligger också något över 25 och 50 dagars exponentiella glidande medelvärden. Därför misstänker jag att aktierna kommer att fortsätta sitt starka momentum när investerare försöker bryta över rekordnivån vid 322 dollar. Ett steg över denna nivå kommer att se aktien stiga till nästa psykologiska nivå vid 350 dollar.

Investera i krypto, aktier, ETF:er & mer på bara några minuter med vår föredragna mäklare, eToro
7/10
67% av CFD-konton går med förlust