Tre viktiga punkter i Nikes Q4-resultatrapport

By: Wajeeh Khan
Wajeeh Khan
Wajeeh är aktivt intresserad av världsfrågor och teknik, är en ivrig läsare och älskar att spela bordtennis på fritiden. read more.
on jun 25, 2021
  • Nike Inc slog Wall Streets prognoser för fjärde kvartalet.
  • Det amerikanska företagets helårsintäkter låg på 44,5 miljarder dollar.
  • Nike-aktierna steg med 5% under gårdagens efterhandel.

Nike Inc (NYSE: NKE) rapporterade sina finansiella resultat för fjärde kvartalet igår och överträffade Wall Streets prognoser. Företaget förklarade sin starka prestanda med ökade grossistleveranser.

1. Ekonomisk utveckling

Nike övergick till 1 510 miljoner dollar i vinst under kvartalet som avslutades den 31 maj. Under motsvarande kvartal förra året bokförde de istället en förlust på 790 miljoner dollar. Per aktie tjänade det amerikanska multinationella företaget 93 cent under fjärde kvartalet jämfört med föregående års Q4 på 51 cent i förlust per aktie.

Vill du ha de senaste nyheterna, heta tips och marknadsanalyser? Prenumerera på Invezz nyhetsbrev idag.

Nike genererade 12,34 miljarder dollar i försäljning under fjärde kvartalet – en nästan 100-procentig årlig tillväxt jämfört med fjolårets 6,31 miljarder dollar. Enligt FactSet hade analytiker förutsagt att företaget skulle omsätta 11 miljarder dollar under det senaste kvartalet och rapportera en vinst per aktie på 51 cent.

2. Andra anmärkningsvärda siffror

Andra anmärkningsvärda siffror i Nikes resultatrapport igår inkluderade 4,5 miljarder dollar i direktförsäljning eller en 73-procentig årlig tillväxt. Den digitala försäljningen ökade med 41% jämfört med motsvarande period föregående år. Bruttomarginalen på 45,8% innebar en ökning med 850 räntepunkter under Q4.

Nike, som tillverkar sportkläder, skor, utrustning och tillbehör, rapporterades att deras intäkter för budgetåret 2021 uppgick till 44,5 miljarder dollar. Omsättningen för fjärde kvartalet ökade med 141% i Nordamerika och 124% i EMEA.

I separata nyheter från USA publicerade Darden Restaurants också sina finansiella kvartalsresultat igår.

3. CFO Matt Friends kommentarer

I en kommentar till kvartalsrapporten sa CFO Matt Friend att:

”NIKEs varumärkesmomentum är ett bevis på våra autentiska konsumentrelationer, vårt digital styrka och fortsatta operativa genomförande. När vi avancerar vår konsumentledda digitala omvandling bygger vi en ny finansiell modell som kommer att fortsätta att driva långsiktigt hållbar och lönsam tillväxt för NIKE.”

Nyheten kommer några veckor efter att Bank of America gav Nike Inc en ”neutral” ranking.

Inverkan på aktiekursen

Nikes aktier steg med cirka 5% högre efter klockan igår. Aktierna handlas nu för 140 dollar per aktie, vilket matchar det pris som företaget inledde 2021 på.

Nike har återhämtat sig från fjolårets lägsta värde på 68 dollar per aktie i mars 2020 när covid-19-pandemin påverkade som mest. I skrivande stund värderas företaget, som har sitt huvudkontor i Beaverton, till 211 miljarder dollar och har ett förhållande mellan pris och vinst på 63,07.

Investera i krypto, aktier, ETF:er & mer på bara några minuter med vår föredragna mäklare, eToro
7/10
67% av CFD-konton går med förlust