Därför steg Virgin Galactics aktier med 40% igår

By: Wajeeh Khan
Wajeeh Khan
Wajeeh är aktivt intresserad av världsfrågor och teknik, är en ivrig läsare och älskar att spela bordtennis på fritiden. read more.
on jun 26, 2021
  • Amerikanska FAA gav grönt ljus för Virgin Galactic att flyga människor till rymden.
  • Kommer Richard Branson nu att ge sig ut i rymden före Jeff Bezos?
  • Virgin Galactic steg med cirka 40% på aktiemarknaden igår.

Virgin Galactic Holdings Inc (NYSE: SPCE) rusade upp med cirka 40% på aktiemarknaden igår efter att den amerikanska federala luftfartsmyndigheten gav grönt ljus till miljardären Richard Bransons rymdflygbolag att flyga människor till rymden. Tillkännagivandet ökar pressen på konkurrenterna inom rymdturismen, som Jeff Bezos Blue Origin och Elon Musks SpaceX.

Virgin Galactics rymdfärd kostar 250 000 dollar

Nyheten kommer ungefär en månad efter Virgin Galactics första framgångsrika bemannade testflygning från New Mexico. Enligt det brittisk-amerikanska företaget kostar biljetten för deras 90-minutersflygning 250 000 dollar och ger passagerarna möjlighet att uppleva viktlöshet i flera minuter. Fler än 600 kunder har hittills reserverat plats på företagets flygningar.

Vill du ha de senaste nyheterna, heta tips och marknadsanalyser? Prenumerera på Invezz nyhetsbrev idag.

Virgin Galactic planerar nu sin första fullt bemannade testflygning i sommar. Tre flygningar återstår för de avslutande utvecklingstesterna, varav en kommer att ta grundaren Richard Branson till rymden.

Branson vs Bezos: Vem når rymden först?

Efter tillkännagivandet undrar nu många vem som kommer att bli först att nå rymden – Richard Branson eller Jeff Bezos? CNBC:s Michael Sheetz kommenterade utvecklingen på ”Closing Bell”:

”Virgin Galactics nästa testflygning till rymden planerades var med fyra personer i kabinen för att testa kabinupplevelsen, och sedan skulle den andra flygningen bli Bransons. Det har dock talats om att tidigarelägga Bransons flygning. Den stora frågan just nu är om de kan få denna rymdfarkost redo i tid för nästa rymdflygning. Historiskt sett har det i genomsnitt tagit sextio dagar. Det innebär ett datum efter den 20 juli, vilket är det datum som Jeff Bezos siktar på.”

FAA-godkännandet var en enorm nyhet för Virgin Galactic, särskilt efter en tuff månad då Cathie Wood sålde hela sin andel i SPCE, och Kerrisdale Capital sa att Virgin ”låtsas vara ett rymdturismföretag” men har teknik som är för dyr, inte kan konkurrera, är otilltalande och rent av ”en återvändsgränd”.

Virgin Galactic stängde den ordinarie sessionen igår på cirka 56 dollar per aktie – bara något under rekordnivån på 59,41 dollar per aktie. Som jämförelse hade de fallit så lågt som till cirka 16 dollar per aktie i mitten av maj. I skrivande stund värderas Virgin Galactic till 13,42 miljarder dollar.

Investera i krypto, aktier, ETF:er & mer på bara några minuter med vår föredragna mäklare, eToro
7/10
67% av CFD-konton går med förlust