EUR/USD: Därför sjönk euron trots starka EU-detaljhandelsuppgifter

By: Crispus Nyaga
Crispus Nyaga
Crispus är en aktiv handlare som kopieras och följs på Capital.com. Han bor i Nairobi med sin fru, son… read more.
on jul 6, 2021
  • EUR/USD-paret föll kraftigt efter de senaste detaljhandelsuppgifterna från EU.
  • Nedgången kom efter ett lågt tyskt sentiment och svaga fabriksuppgifter.
  • Eurozonens detaljhandel ökade med 4,6% på årsbasis.

Europaret (EUR/USD) minskade kraftigt idag när investerare reflekterade över de relativt svaga tyska ekonomiska uppgifterna och de positiva detaljhandelssiffrorna från euroområdet. Paret sjönk till 1,1830, vilket var den lägsta nivån sedan i fredags.

Uppgifter om detaljhandeln i euroområdet

Detaljhandelsvolymen i euroområdet förbättrades i maj när ekonomin fortsatte att öppna igen. Enligt Eurostat ökade detaljhandeln med 4,6% i maj efter att ha minskat med 3,9% föregående månad. Denna ökning var bättre än medianuppskattningen på 4,4%. Som ett resultat ökade detaljhandelsvolymen med 9,0% på årsbasis, vilket var bättre än den genomsnittliga uppskattningen på 8,2%.

Vill du ha de senaste nyheterna, heta tips och marknadsanalyser? Prenumerera på Invezz nyhetsbrev idag.

Denna tillväxt berodde främst på en ökning av icke-livsmedelsprodukter med 8,8%. Volymen av bilbränsle ökade med 8,1% när fler människor i Europa begav sig ut att resa i takt med att alltfler länder lättade på sina restriktioner. Den främsta eftersläpningen var mat, dryck och tobak, vars volym minskade med 0,2%.

De flesta länder i euroområdet redovisade en stark detaljhandel i maj. De som presterade allra bäst var Frankrike, Nederländerna och Estland medan Lettland, Finland och Luxemburg hamnade på efterkälken.

EUR/USD minskade sannolikt efter den relativt svaga tyska informationen från ZEW. Uppgifterna visade att landets ekonomiska sentiment minskade från 79,8 i juni till 63,3 i juli. Rapporten sa att den ekonomiska situationen i landet har gjort vissa framsteg trots nedgången. Det stod:

”Den ekonomiska utvecklingen fortsätter att normaliseras. Situationsindikatorn för Tyskland har klart övervunnit den coronavirusrelaterade nedgången. Även om sentimentindikatorn återigen har sjunkit betydligt är den fortfarande på en mycket hög nivå.”

EUR/USD-paret minskade också efter de relativt svaga tyska orderuppgifterna. Enligt landets statistikbyrå minskade orderingången med 3,7% i maj efter att ha ökat med 1,2% föregående månad. Minskningen berodde främst på utländska order, som minskade med 6,7%. Inhemska order ökade med 0,9%.

EUR/USD – teknisk analys

EUR/USD
EUR/USD – prisutveckling

I min senaste analys av EUR/USD pekade jag på en rapport från ING-analytiker som sa att paret skulle sjunka till 1,1800. Deras prognos visade sig stämma och priset sjönk till den nivån idag. På 4-timmarsdiagrammet har det flyttat sig något över 78,6% Fibonacci retracement-nivån. Det har också sjunkit under de 25 och 50 dagars glidande genomsnitten, vilket signalerar att björnar fortfarande har kontroll. Därför kommer paret sannolikt att fortsätta falla när björnarna riktar iun sig mot nästa nyckelstöd vid 1,1750.

Investera i krypto, aktier, ETF:er & mer på bara några minuter med vår föredragna mäklare, eToro
7/10
67% av CFD-konton går med förlust