Bill Ackmans PSTH drar sig ur affär för att köpa en andel på 10% i Universal Music

By: Wajeeh Khan
Wajeeh Khan
Wajeeh är aktivt intresserad av världsfrågor och teknik, är en ivrig läsare och älskar att spela bordtennis på fritiden. read more.
on jul 19, 2021
  • Bill Ackman kommer att köpa en andel på 10% i musikföretaget via sin huvudsakliga hedgefond.
  • Vivendis aktieägare röstade för att börsnotera Universal Music i september.
  • Ackman uppgav att SEC:s oro dödade affären på CNBC:s "Squawk Box".

Bill Ackmans Pershing Square Tontine Holdings (NYSE: PSTH) drog tillbaka planerna på att köpa 10% av Vivendis Universal Music Group idag. Milliardärinvesteraren kommer nu att köpa en andel på 10% i musikföretaget via sin huvudsakliga hedgefond istället för blankcheckföretaget.

Nyheten kommer strax efter att Vivendis aktieägare röstade för att börsnotera Universal Music i september. Den franska mediekoncernens musikbolag är hem för stora stjärnor som Lady Gaga och Taylor Swift.

Bill Ackmans kommentarer på CNBC:s “Squawk Box”

Vill du ha de senaste nyheterna, heta tips och marknadsanalyser? Prenumerera på Invezz nyhetsbrev idag.

CNBC:s “Squawk Box” sa Ackman att styrelsen enhälligt beslutade sig för att dra sig ur affären på grund av de senaste SEC-problemen som potentiellt kunde ha stoppat köpet.

Till att börja med hade tillsynsmyndigheten invändningar emot att den nya enheten, efter att PSTH/UMG-affären hade slutförts, skulle ha blivit ett investeringsbolag. Ackmans SPAC svarade på de farhågorna genom att ändra strukturen för avtalet ”så att vi skulle bidra med de aktier vi köpte till en trust.”

”Under de senaste dagarna väckte SEC emellertid nya frågor, som jag bedömde dödade affären, när de sa att enligt deras åsikt så uppfyllde inte transaktionen New York Stock Exchanges SPAC-regler. Nu har vi 18 månader på oss att hitta en ny transaktion, och det kommer att bli mer en konventionell fusion,” tillade Ackman i sin intervju med CNBC.

Ackman uppmanar aktieägarna att klaga

Ackman uttryckte besvikelse över SEC:s invändningar att han kallade dem för en ”dolk i hjärtat av transaktionen” och uppmanade Pershing Square Tontine Holdings aktieägare att klaga direkt till tillsynsmyndigheten.

PSTH:s aktieägare har svarat negativt på komplexiteten och strukturen i UMG-affären och aktierna har fallit med cirka 18% sedan affären tillkännagavs. PSTH:s aktier har nu sjunkit med cirka 30% sedan årsskiftet.

Investera i krypto, aktier, ETF:er & mer på bara några minuter med vår föredragna mäklare, eToro
7/10
67% av CFD-konton går med förlust