BofA utser XOM-aktien till bästa köp under Q3 trots fallande oljepriser – köpläge?

By: Motiur Rahman
Motiur Rahman
Md Motiur tycker om att undersöka hur företag löser utmaningar som världen kommer att möta under de kommande decennierna.… read more.
on jul 20, 2021
  • Medlemmarna i OPEC+ kom överens om att gradvis öka produktionen till nivåerna före pandemin.
  • Oljepriserna föll tillsammans med oljeaktierna – Exxon Mobils aktierna föll mer än 4% igår.
  • XOM-aktien verkar ha hittat stöd strax under 55,00 dollar per aktie. Innebär det ett köpläge?

Oljepriserna sjönk igår efter att medlemmarna i OPEC+ kom överens om att gradvis öka produktionen till nivåerna innan covid-19-pandemin. Gruppens förhandlingar körde fast för en vecka sedan när Saudiarabien sa nej till Förenade Arabemiratens krav på att öka sin produktion med 4 miljoner fat om dagen.

Nyheten om avtalet påverkade både oljepriserna och oljeaktierna. Exxon Mobil Corp (NYSE: XOM) föll med drygt 4%. Exxon Mobils aktier ligger nu mer än 14% under bolagets högsta nivå de senaste 12 månaderna på 64,66 dollar per aktie (den 25 juni).

Vill du ha de senaste nyheterna, heta tips och marknadsanalyser? Prenumerera på Invezz nyhetsbrev idag.

Analytiker på Bank of America (BofA) utnämnde ändå XOM-aktien till ett av toppvalen för Q3 2021 och bedömer att aktiekursen kommer att studsa tillbaka kraftigt.

Är XOM-aktier ett bra köp under Q3 2021?

Ur ett värderingsperspektiv handlas Exxon Mobil-aktier med ett lockande P/E-förhållande på bara 12,19. Företagets kortsiktiga resultat påverkas av årets förväntade resultatminskning med cirka 265%.

Men analytiker förväntar sig att Exxon Mobils slutresultat kommer att återuppta tillväxten med en ökning med 18,95% nästa år innan ökningen i genomsnitt landar på 10,14% under de kommande fem åren. Exxon Mobil har ännu inte återgått till lönsamhet sett till de senaste 12 månaderna, men saker och ting kan ändras snabbt om oljepriset studsar tillbaka efter den senaste tillbakadragningen. Därför kan XOM-aktiekursen rusa upp tillfälligt innan den faller igen.

Källa – TradingView

Teknisk översikt: Exxon Mobil-aktiekursprognos för juli 2021

Tekniskt sett verkar Exxon Mobils aktier ha nått översålda förhållanden efter måndagens tillbakadragning. Aktiekursen sjönk också under det 100 dagars glidande genomsnittet för första gången i år, vilket skapade en perfekt möjlighet för en uppstuds. Därför kan investerare sikta på återhämtningsvinster vid cirka 57,83 dollar eller högre vid 61,32 dollar. De viktigaste supportnivåerna är 52,01 och 49,06 dollar.

Slutsats: Katalysatorn för XOM:s kursökning

Även om analytiker förväntar sig att Exxon Mobils resultat kommer att minska i år, så kan marknaden redan ha räknat med dessa ogynnsamma omständigheter. De fallande oljepriserna utlöste den senaste tillbakadragningen, vilket innebär att om råoljan återhämtar sig så kommer XOM-aktiekursen också att studsa tillbaka. Dessutom har XOM-aktierna redan nått översålda förhållanden, vilket innebär att en uppstuds kan vänta.

Investera i krypto, aktier, ETF:er & mer på bara några minuter med vår föredragna mäklare, eToro
7/10
67% av CFD-konton går med förlust