USD/RUB-prognos efter ryska centralbankens offensiva räntebeslut

By: Crispus Nyaga
Crispus Nyaga
Crispus är en aktiv handlare som kopieras och följs på Capital.com. Han bor i Nairobi med sin fru, son… read more.
on jul 23, 2021
  • USD/RUB-paret föll kraftigt efter det senaste räntebeslutet från Rysslands centralbank.
  • Banken höjde räntorna till 6,50% – den största ökningen sedan 2014.
  • Detta beslut kom när Rysslands inflation steg över bankens mål på 4,0%.

USD/RUB-priset sjönk till den lägsta nivån sedan 6 juli idag efter det senaste räntebeslutet från Rysslands centralbank. Paret föll till 75,60, vilket är cirka 2,58% under den högsta nivån denna månad.

Rysslands centralbanks räntebeslut

Den ryska centralbanken avslutade sitt penningpolitiska möte och höjde sin huvudränta i linje med förväntningarna. Banken höjde sin totala ränta från 5,50% till 6,50%, vilket var den kraftigaste ökningen sedan 2014. Detta var också fjärde gången som banken höjer räntorna i år, vilket gör det till den mest offensiva centralbanken i världen.

Vill du ha de senaste nyheterna, heta tips och marknadsanalyser? Prenumerera på Invezz nyhetsbrev idag.

Detta beslut kom när Rysslands inflation fortsätter att öka. De senaste uppgifterna visade att landets huvudkonsumentprisindex steg till 6,5% i juni, det högsta det har varit sedan 2016. De räknar nu med att inflationen kommer att avsluta året på mellan 5,7% och 6,2%, vilket är högre än bankens mål på 4%.

Inflationen skjuter upp världen över på grund av en kraftig ökning av råvarupriserna i kombination med trafikstockningen inom sjöfarten och viktiga hamnar. En extremt hög inflation ökar vanligtvis levnadskostnaderna eftersom du får mindre för samma mängd pengar. Som ett resultat tenderar centralbankerna att höja räntorna för att tämja situationen. I uttalandet sa banken:

”Inflationstrycket kan härröra från en starkare än förväntat nedgång för hushållens sparningsbenägenhet, som drivs av kombinationen av låga räntor och ökande priser.”

USD/RUB föll också eftersom priserna på råolja studsade tillbaka. Brent steg till mer än 74 dollar per fat medan West Texas Intermediate (WTI) steg till 72 dollar. Detta är en drastisk ökning och ett resultat av att rädslan för den nya delta-varianten av covid-19-viruset ökade.

USD/RUB – teknisk analys

USD/RUB

4-timmarsdiagrammet visar att USD/RUB-paret har haft en kraftigt fallande trend den senaste tiden. Paret har fallit under det viktiga stödet vid 73,93, vilket var den lägsta nivån i juli. Detta pris var också halsen på det dubbla toppmönstret. Det sjönk också under 25 och 50 dagars glidande medelvärden (MA) medan Relative Strength Index (RSI) bildade ett baisseartat divergensmönster. Därför kommer paret sannolikt att fortsätta falla när björnarna riktar in sig mot nästa nyckelstöd vid 73,20.

Investera i krypto, aktier, ETF:er & mer på bara några minuter med vår föredragna mäklare, eToro
7/10
67% av CFD-konton går med förlust