NZD/USD-prognos när Nya Zeelands export och import ökar

By: Crispus Nyaga
Crispus Nyaga
Crispus är en aktiv handlare som kopieras och följs på Capital.com. Han bor i Nairobi med sin fru, son… read more.
on jul 26, 2021
  • NZD/USD-paret förblev i ett snävt intervall efter starka handelsuppgifter från Nya Zeeland.
  • Nya Zeelands export steg till rekordnivå under andra kvartalet.
  • Importen ökade med 24% på årsbasis i juni i år.

NZD/USD-paret såg endast marginella förändringar under nattens asiatiska session när handlare reflekterade över de senaste handelsuppgifterna från Nya Zeeland. Det handlas för 0,6960, vilket är några punkter under fredagens högsta på 0,6990.

Nya Zeelands handelsuppgifter

Nya Zeelands ekonomi ser en stark ekonomisk återhämtning, inte minst tack vare den starka lokala och internationella efterfrågan när ekonomin öppnar igen.

Vill du ha de senaste nyheterna, heta tips och marknadsanalyser? Prenumerera på Invezz nyhetsbrev idag.

En rapport som publicerades av landets statistikbyrå gav en tydligare bild. Landets export steg till den högsta nivån för året på 6 miljarder dollar i juni. Det var en ökning med 17% jämfört med samma period föregående år. Tillväxten drevs av den ökande exporten av ved och virke till följd av att bostadsbranschen går starkt i de flesta länder.

Samtidigt ökade nötköttsexporten till en ny rekordnivå på 411 miljoner nyzeeländska dollar medan mjölkpulver, smör och ost ökade med 31% till 384 miljoner nyzeeländska dollar. Stark export är vanligtvis ett positivt tecken på att ekonomin går bra totalt sett.

Landets import klarade sig också bra. Totalt importerade Nya Zeeland varor värda mer än 5,7 miljarder nyzeeländska dollar i juni. Detta motsvarar en ökning med cirka 24% från samma period förra året. Tillväxten tillskrivs främst fordonsdelar och tillbehör som ökade till en ny rekordnivå på 977 miljoner nyzeeländska dollar. Som ett resultat minskade landets handelsöverskott till drygt 261 miljoner nyzeeländska dollar.

Under andra kvartalet ökade Nya Zeelands totala export till rekordhöga 17,2 miljarder nyzeeländska dollar.

NZD/USD kommer härnäst att reagera på det kommande räntebeslutet från Federal Reserve. Banken förväntas lämna räntorna oförändrade och möjligen låta återhållsam när antalet covid-fall stiger. Detta kommer inte att ligga i linje med Nya Zeelands reservbank som har stoppat sitt inköpsprogram för tillgångar.

NZD/USD – teknisk analys

NZD/USD
NZD/USD-graf

1-timmasdiagrammet visar att NZD/USD-paret legat i ett snävt intervall de senaste dagarna. Paret ligger nära den nedre sidan av den smala kanalen. Det har också fallit under 25 och 50 dagars exponentiella glidande medelvärden (EMA). Därtill har Relative Strength Index (RSI) bildat ett baisseartat divergensmönster. Därför kommer paret sannolikt att fortsätta falla när björnarna riktar in sig mot nästa viktiga stödnivå vid 0,6900, vilket är cirka 1% under det nuvarande priset.

Investera i krypto, aktier, ETF:er & mer på bara några minuter med vår föredragna mäklare, eToro
7/10
67% av CFD-konton går med förlust