NZD/USD: Hur högt kan ”kiwin” stiga när RBNZ blir mer offensiv?

By: Crispus Nyaga
Crispus Nyaga
Crispus är en aktiv handlare som kopieras och följs på Capital.com. Han bor i Nairobi med sin fru, son… read more.
on jul 14, 2021
  • NZD/USD-paret steg kraftigt efter RBNZ offensiva räntebeslut.
  • Banken lämnade räntorna oförändrade på 0,25%.
  • De signalerade också att de kommer att avsluta LSAP-programmet senare denna månad.

NZD/USD-paret studsade tillbaka under den tidiga handeln efter det offensiva räntebeslutet från Reserve Bank of New Zealand (RBNZ). Det steg från gårdagens lägsta punkt på 0,6917 till mer än 0,7020.

RBNZ räntebeslut

Nya Zeeland stod för ett av de bästa svaren på covid-19-pandemin i världen. Landet registrerade bara några få infektioner och cirka 25 dödsfall. Det har hjälpt landet till en starkare återhämtning än många jämförbara länder.

Vill du ha de senaste nyheterna, heta tips och marknadsanalyser? Prenumerera på Invezz nyhetsbrev idag.

Det är mot denna bakgrund som RBNZ höll sitt senaste penningpolitiska möte. Banken beslutade att lämna räntorna oförändrade på rekordlåga 0,25%. Banken lämnade också finansieringen för utlåningsprogrammet intakt.

Samtidigt beslutade RBNZ att avsluta LSAP-programmet (Large Scale Asset Purchase) senast den 23 juli i år. Det förklarades med det faktum att landets ekonomi går bättre än förväntat. Trenden kommer sannolikt att fortsätta när den viktiga tjänstesektorn öppnar igen. Banken skrev att:

”Kommittén enades om att ytterligare tillgångsinköp inom ramen för LSAP-programmet inte längre var nödvändiga för penningpolitiska ändamål och uppmanade medarbetare att stoppa inköpen senast den 23 juli 2021.”

I uttalandet nämnde banken att inhemska utgifter och exporten har hjälpt till att kompensera för förlusterna inom turismsektorn. De noterade också att arbetsmarknaden är något starkare än väntat.

NZD/USD-parets prisutveckling hjälpte till att radera en del av tisdagens förluster efter att USA publicerade de senaste konsumentinflationsuppgifterna. Siffrorna visade att den amerikanska inflationen steg med 5,4% i juni medan kärn-KPI steg med 4,6%. Dessa var de högsta siffrorna på decennier.

Därför kommer USA:s inflationsuppgifter att sätta press på Federal Reserve att bli mer offensiva. Paret kommer härnäst att reagera på ett uttalande av Jerome Powell och den senaste s.k. Beige Book-rapporten från Federal Reserve.

NZD/USD – teknisk analys

NZD/USD – teknisk graf

Timdiagrammet visar att NZD/USD bildade ett dubbeltoppmönster vid 0,700 i början av denna vecka. Det sjönk under halsen vid 0,6950 efter USA:s inflationsdata igår. Paret vände sedan trenden under den asiatiska sessionen efter det senaste RBNZ-beslutet. Det har nu stigit över de 25 och 50 periodens glidande genomsnitten medan Relative Strength Index (RSI) har flyttat sig nära den överköpta nivån. Därför kommer paret sannolikt att fortsätta stiga när tjurar riktar in sig mot nästa nyckelmotstånd vid 0,7050.

Investera i krypto, aktier, ETF:er & mer på bara några minuter med vår föredragna mäklare, eToro
7/10
67% av CFD-konton går med förlust