Alibabas aktie blir allt billigare. Är den ett köp?

By: Crispus Nyaga
Crispus Nyaga
Crispus är en aktiv handlare som kopieras och följs på Capital.com. Han bor i Nairobi med sin fru, son… read more.
on jul 27, 2021
  • Alibaba aktiekurs kraschade idag.
  • Nedgången kom efter att Kina infört fler regler för tekniksektorn.
  • Vi kikar på om aktien är ett köp eller sälj.

Aktierna i Alibaba (NYSE: BABA) kraschade till den lägsta nivån sedan maj 2020 idag efter att Kina intensifierade sina åtgärder mot teknikföretagen i landet. Aktien föll med mer än 10% i Hong Kong och med mer än 4% under förhandeln på New York-börsen. Den har fallit med mer än 40% från sin högsta punkt i år, vilket innebär att dess totala börsvärde ligger på drygt 519 miljarder dollar.

Alibaba kraschar

Kina har varit på krigsstigen den senaste tiden. De senaste månaderna har företaget decimerat landets expansiva Bitcoin-mining-industri och de drastiska åtgärderna har drivit majoriteten av alla mining-verksamheter till andra länder som är mer välkomnande.

Vill du ha de senaste nyheterna, heta tips och marknadsanalyser? Prenumerera på Invezz nyhetsbrev idag.

Landet har också ställt in siktet mot tekniksektorn, som är det snabbast växande segmentet av ekonomin. Förra månaden krävde de att företag som Google och Apple skulle ta bort appar som DiDi från sina appbutiker. Tillsynsmyndigheterna hindrade också DiDi från att registrera nya kunder i väntan på utredningar.

Åtgärderna mot teknikföretagen intensifierades denna vecka efter att landet beordrade Meituan och andra liknande företag att garantera att deras förare får betalt som anställda. Detta var en relativt tuff åtgärd med tanke på att Meituan har tusentals förare.

Ytterligare direktiv riktades till den lukrativa digitala utbildningssektorn. Tillsynsmyndigheten slog fast att företag som verkar inom sektorn inte ska gör vinst och att undvika att bli offentliga eller ta emot investeringar från utlänningar. Som ett resultat kraschade aktierna i företag som TAL Education och New Oriental med mer än 20% igår.

Alibabas aktier har sjunkit när utländska investerare dumpat sina aktier efter myndigheternas initiativ. Nyligen har företaget tvingats att dela data med konkurrenter och minska konkurrenshämmande metoder. De har också tvingats ändra sin affärsmodell för Ant Financial, ett företag som de äger 30% av.

Så även om Alibaba är billigare än Amazon så finns det farhågor om vilka effekter åtgärderna kommer att få för deras verksamhet. Faktum är att analytiker är oense om framtiden för BABA-aktierna. De vid DZ sänkte sitt prismål till 192 dollar medan analytikerna på UBS, KeyCorp och Needham förväntar sig att aktien återvänder upp över 300 dollar.

Alibaba – aktiekursprognos

Alibaba stock price
Alibaba – prisgraf

Det dagliga diagrammet visar att BABA-aktiekursen har befunnit sig i ett fritt fall den senaste tiden. Längs vägen har aktierna sjunkit under den svarta stigande trendlinjen som knyter samman de lägsta nivåerna sedan januari i år. Priset har också sjunkit under 50 och 200 veckors glidande medelvärden, vilket är ett tecken på att björnarna har kontrollen. Därför kommer aktierna sannolikt att fortsätta falla när björnarna riktar in sig mot nästa nyckelnivå vid 150 dollar.

Investera i krypto, aktier, ETF:er & mer på bara några minuter med vår föredragna mäklare, eToro
7/10
67% av CFD-konton går med förlust