Därför steg Tilrays aktier med nästan 30% igår

By: Wajeeh Khan
Wajeeh Khan
Wajeeh är aktivt intresserad av världsfrågor och teknik, är en ivrig läsare och älskar att spela bordtennis på fritiden. read more.
on jul 29, 2021
  • Tilray överraskade med att gå med vinst under fjärde kvartalet.
  • Cannabisföretaget slutade ändå på minus under budgetåret 2021 som helhet.
  • Aktierna i det kanadensiska företaget steg med nästan 30% igår.

Tilray Inc (NASDAQ: TLRY) meddelade igår att de avslutade det fjärde kvartalet med en överraskande vinst, vilket fick aktierna i företaget att skjuta upp med nästan 30%.

I en kommentar till resultatrapporten sa VD Irwin Simon att Tilray undersöker ett förvärv av ett amerikanskt förpackningsföretag eller en M&A med en amerikansk cannabisproducent med fokus på potentiell legalisering av cannabis på federal nivå i USA, enligt CNBC:s ”The Exchange”.

Fjärde kvartalets ekonomiska resultat

Vill du ha de senaste nyheterna, heta tips och marknadsanalyser? Prenumerera på Invezz nyhetsbrev idag.

Tilray meddelade att nettoresultatet under fjärde kvartalet uppgick till 33,5 miljoner dollar, vilket motsvarar 18 cent per aktie. Under det jämförbara kvartalet förra året redovisade de 84,3 miljoner dollar i förlust eller 39 cent per aktie.

Det kanadensiska företaget genererade 142,2 miljoner dollar i intäkter under fjärde kvartalet jämfört med föregående Q4 på 113,5 miljoner dollar. Enligt FactSet hade experter förutsagt 199 miljoner dollar i intäkter och 12 cent i förlust per aktie.

Tilray meddelade att dess cannabisintäkter under det senaste kvartalet uppgick till 53,7 miljoner dollar, vilket motsvarar en årlig tillväxt på 36%. Distributionsintäkterna ökade med 10% och nettointäkterna för dryckesalkohol uppgick till 15,9 miljoner dollar under fjärde kvartalet efter förra årets SweetWater-förvärv. Wellnessintäkterna från Manitoba Harvest, enligt det Nanaimo-baserade företaget, uppgick till 5,8 miljoner dollar under fjärde kvartalet.

Tilray gick med förlust under budgetåret 2021

Sett till hela året rapporterade emellertid Tilray 336 miljoner dollar i förlust – en ökning från 100,8 miljoner dollar under räkenskapsåret 2020. Den större förlusten beror främst på transaktionskostnader till ett värde av 63,6 miljoner dollar i samband med fusionen med Aphria. Ytterligare 170,5 miljoner dollar av icke-kontant orealiserad förlust under det nyligen avslutade räkenskapsåret kom från konvertibla obligationer.

Läkemedels- och cannabisföretaget värderar synergier vid fusionen med Aphria till 35 miljoner dollar just nu. Inom arton månader efter att transaktionen slutförts förväntar de sig att nå cirka 80 miljoner dollar i synergier.

Investera i krypto, aktier, ETF:er & mer på bara några minuter med vår föredragna mäklare, eToro
7/10
67% av CFD-konton går med förlust