HSBC mer än fördubblade sin vinst före skatt under H1

By: Wajeeh Khan
Wajeeh Khan
Wajeeh är aktivt intresserad av världsfrågor och teknik, är en ivrig läsare och älskar att spela bordtennis på fritiden. read more.
on aug 2, 2021
  • HSBC:s intäkter minskade med 4,0% på årsbasis under första kvartalet.
  • Det brittiska finansiella tjänsteföretaget återupptog sin utdelning.
  • Frederic Neumann diskuterade utsikterna för tredje kvartalet för de asiatiska ekonomierna.

HSBC Holdings plc (LON: HSBA) meddelade idag att deras vinst före skatt under första halvåret steg med mer än 100% på årsbasis. De såg även intäkterna från sina kreditreserver öka med 700 miljoner dollar. Aktierna i finansföretaget steg med cirka 1% under morgonen.

HSBC återupptog utdelningen

Tack vare den starka H1-prestationen återupptog HSBC också sin utdelning och uttryckte även planer på att återinföra återköpen av aktier. Det goda självförtroendet förklaras med den ekonomiska återhämtningen efter en historisk smäll från covid-19-krisen förra året.

Vill du ha de senaste nyheterna, heta tips och marknadsanalyser? Prenumerera på Invezz nyhetsbrev idag.

HSBC rapporterade 10,8 miljarder dollar i vinst före skatt under första halvåret, jämfört med fjolårets motsvarande siffra på 4,32 miljarder dollar och förväntade 9,45 miljarder dollar. Dess intäkter noterade dock fortfarande en årlig minskning med 4%, vilket tyder på långsiktiga utmaningar. Under föregående kvartal (Q1) ökade intäkterna med mer än 100%.

Enligt det brittiska multinationella företaget såg båda deras primära marknader, Storbritannien och Hongkong, betydande förbättringar men låga räntor i Asien påverkade deras intäkter. Deras investeringsbanksverksamhet misslyckades också med att matcha den starka prestandan under första halvåret föregående år.

HSBC letar efter förvärv

Utanför Kina söker HSBC nu förvärv för att ytterligare utöka sitt fotavtryck inom förmögenhetsförvaltning. VD Noel Quinn sa att ”banken tittade på tre eller fyra när vi talar inom försäkrings- och kapitalförvaltningsnischerna.”

HSBC har en annan strategi än sina konkurrenter eftersom de inte deltar i SPAC-samarbeten, vilket har blivit alltmer populärt den senaste tiden och är något som flertalet konkurrenter dragit nytta av.

”Det har varit ett högst medvetet beslut att hålla sig borta från SPAC:er eftersom den sektorn löper en förhöjd risk för tvister,” uppgav finansdirektören Ewen Stevenson.

CNBC:s “Squawk Box Asia” sa Frederic Neumann från HSBC att covid-19-restriktionerna hjälper till att dämpa effekten, men i Asien kommer det att vara ett hinder för tillväxten under tredje kvartalet.

Investera i krypto, aktier, ETF:er & mer på bara några minuter med vår föredragna mäklare, eToro
7/10
67% av CFD-konton går med förlust