BP:s VD om Q2-rapporten: ”Efterfrågan på olja kommer att återgå till nivåerna före pandemien år 2022”

By: Wajeeh Khan
Wajeeh Khan
Wajeeh är aktivt intresserad av världsfrågor och teknik, är en ivrig läsare och älskar att spela bordtennis på fritiden. read more.
on aug 3, 2021
  • British Petroleums resultat överträffade förväntningarna under andra kvartalet.
  • BP höjde utdelningen och utökade återköpen av aktier för tredje kvartalet.
  • VD Bernard Looney diskuterade resultatrapporten på CNBC:s "Squawk Box".

British Petroleum (LON: BP) tillkännagav idag ett återköp av aktier för 1,40 miljarder dollar under tredje kvartalet och höjde utdelningen till 5,46 cent per aktie när resultatet överträffade förväntningarna under andra kvartalet. BP räknar nu med en 4-procentig ökning av den årliga utdelningen fram till 2025 och cirka 1 miljard dollar i aktieköp per kvartal, med ett förväntat oljepris på i genomsnitt 60 dollar per fat.

Bernard Looneys kommentarer på CNBC:s “Squawk Box”

Enligt VD Bernard Looney var det de högre råvarupriserna, en förbättrad balansräkning och starka underliggande resultat som låg bakom beslutet att öka utdelningen till aktieägarna. På CNBC:s ”Squawk Box” sa han:

Vill du ha de senaste nyheterna, heta tips och marknadsanalyser? Prenumerera på Invezz nyhetsbrev idag.

”Vi ser en liten dämpning av oljebehovet på grund av delta-varianten, men jag skulle inte säga att det är väsentligt ännu. När vi blickar framåt ser vi efterfrågan på olja återgå till nivåerna före pandemin år 2022. Det finns osäkerheter kvar, men OPEC+:s disciplin och deras önskan och förmåga att hålla priserna i det område där vi ser dem idag är ganska starka. Allt detta lovar gott för en rimlig prognos för oljepriset under de kommande åren.”

Andra kvartalets finansiella resultat

British Petroleum rapporterade 2,8 miljarder dollar i underliggande ersättningskostnadsvinster, jämfört med förra årets Q2-förlust på 6,7 miljarder dollar i förlust. Enligt Refinitiv hade analytiker förväntat sig 2,06 miljarder dollar i nettovinst under andra kvartalet efter 2,6 miljarder dollar under första kvartalet.

Oljegiganten värderade sitt operativa kassaflöde i slutet av andra kvartalet till 5,4 miljarder dollar och rapporterade att nettoskulden krympt till 32,7 miljarder dollar. Med åtta nya projekt och kostnadsbesparingar från en stor omstrukturering – som bl.a. skar ned 6 000 jobb – räknar BP nu med att produktionen kommer att öka under tredje kvartalet.

I maj valde Barclays British Petroleum som ett toppval. Aktierna i det Londonbaserade multinationella företaget, som har ett marknadsvärde på 86 miljarder dollar, steg med mer än 5% idag.

Investera i krypto, aktier, ETF:er & mer på bara några minuter med vår föredragna mäklare, eToro
7/10
67% av CFD-konton går med förlust