USD/JPY-prognos efter de svaga PPI-uppgifterna i Japan

By: Crispus Nyaga
Crispus Nyaga
Crispus är en aktiv handlare som kopieras och följs på Capital.com. Han bor i Nairobi med sin fru, son… Läs mer.
on sep 13, 2021
  • USD/JPY ligger inom ett trångt område efter de svaga PPI-uppgifterna i Japan.
  • PPI sjönk från 1,1% till 0,0% på MoM-basis i augusti.
  • Japan står inför en skör återhämtning när antalet covid-fall stiger.

USD/JPY-paret höll sig stadigt i den tidiga handeln efter de relativt stabila uppgifterna om producentprisindex (PPI) i Japan. Paret handlade på 109,92, där det har varit de senaste dagarna.

Japans inflationsdata

Den japanska ekonomin har varit stabil de senaste månaderna. Faktum är att uppgifter som publicerades förra veckan visade att landets ekonomi studsade tillbaka snabbare än väntat när affärsinvesteringarna ökade. Det ökade med 1,9% under andra kvartalet, högre än medianuppskattningen på 1,6%.

Vill du ha de senaste nyheterna, heta tips och marknadsanalyser? Prenumerera på Invezz nyhetsbrev idag.

Ändå är landets ekonomi fortfarande ömtålig när det handlar om en ny ökning av Covid-19-fall. Faktum är att landet rapporterar mer än 20 000 nya fall per dag. Detta riskerar att hålla ekonomin i en tid då andra jämlikhetsländer noterar stark tillväxt.

Bank of Japan (BOJ) står också inför en tuff situation med inflation. Data som publicerades på måndagen avslöjade att landets producentprisindex sjönk från 1,1% i juli till 0,0% i augusti. Denna nedgång var brantare än medianuppskattningen på 0,2%. Som ett resultat minskade PPI från 5,6% till 5,5% på årsbasis.

De senaste uppgifterna visade att Japans konsumentprisindex (KPI) sjönk 0,2% i Japan på grund av de relativt lägre mobilavgifterna. Därför, med inflation som är relativt lägre, finns det farhågor om att Japans bank kommer att behålla en duvaktig ton även när andra centralbanker börjar sin åtstramningsfas. Bara förra veckan, Europeiska centralbanken sa att det kommer att börja sakta ner takten för tillgångsköp.

Blickar framåt är nästa viktiga katalysator för USD/JPY-priset det amerikanska konsumentprisindexet (CPI) som är planerat till tisdag. Analytiker förväntar sig att uppgifterna visar att KPI förblev på förhöjda nivåer i augusti.

USD/JPY teknisk analys

USD/JPY

Det dagliga diagrammet visar att USD/JPY-paret har varit i ett snävt intervall den senaste tiden. Paret handlas till 109,45, vilket är något under det högsta året på 111,63. Det har också bildat ett stigande triangelmönster och ligger något över 23,6% retracement-nivån.

Därför kommer paret sannolikt att förbli i detta intervall före den amerikanska inflationen och detaljhandeln som är planerade senare i veckan. På nedsidan, en minskning under 109,5 ogiltigförklarar denna vy.

Investera i krypto, aktier, ETF:er & mer på bara några minuter med vår föredragna mäklare, eToro
10/10
67% of retail CFD accounts lose money