USD/NOK-prognos: hausseartat uppslukningsmönster pekar på en vändning

By: Crispus Nyaga
Crispus Nyaga
Crispus är en aktiv handlare som kopieras och följs på Capital.com. Han bor i Nairobi med sin fru, son… read more.
on sep 14, 2021
  • USD/NOK-paret lutade högre efter de svaga amerikanska inflationsuppgifterna.
  • Uppgifterna visade att den amerikanska inflationen lättade i augusti.
  • Paret reagerade också på det senaste norska valet och högre oljepriser.

USD/NOK-priset studsade tillbaka när investerare reflekterade över de svaga amerikanska inflationstalen, högre oljepriser och det senaste norska valet. Paret steg till 8,6263, vilket var något högre än veckans lägsta på 8,5730.

Norska valet och högre oljepriser

USD/NOK-paret reagerade milt på Norges val, där oppositionen i mitten-vänster vann valet. Arbetarpartiet kommer nu att börja föra samtal med andra partier i ett försök att skapa en regering. Som ett resultat kommer de att kasta ut det konservativa parti som har haft makten de senaste två mandatperioderna.

Vill du ha de senaste nyheterna, heta tips och marknadsanalyser? Prenumerera på Invezz nyhetsbrev idag.

Analytiker räknar med att den nya regeringen kommer att främja högre skatter för rika norrmän. Partiet lovade också att inte förbjuda någon oljeletning som andra partier hade föreslagit. Ändå kommer sannolikt påverkan av denna politik på den övergripande norska ekonomin att vara dämpad.

Den norska kronan reagerar också på de relativt höga råoljepriserna. Priset på Brent hoppade till mer än $74 medan West Texas Intermediate (WTI) steg till mer än $70. Denna trend hände efter två positiva rapporter från OPEC och International Energy Agency (IEA).

I en rapport som publicerades på måndagen förutspådde OPEC att efterfrågan på olja kommer att överstiga nivåerna före pandemien år 2022. Exakt förväntar sig organisationen att efterfrågan på olja kommer att stiga till 100,8 miljoner fat per dag.

I en separat rapport sade den franska baserade IEA att man förväntar sig att efterfrågan kommer att återhämta sig under de kommande månaderna efter att ha sjunkit de senaste tre månaderna. Oljepriset har en mild påverkan på den norska kronan eftersom landet är den största producenten i Europa.

Samtidigt steg USD/NOK -paret också efter de senaste amerikanska inflationsuppgifterna. Siffror från Bureau of Labor Statistics visade att priserna har börjat minska. Rubrikens KPI sjönk från 5,4% i juli till 5,3% i augusti.

USD / NOK teknisk analys

USD/NOK

Fyrtimmarsdiagrammet visar att USD/NOK-paret studsade tillbaka efter att ha fallit till en lägsta vecka på 8,5728. På fyratimmarsdiagrammet lyckades paret röra sig över nyckelnivån på 8.6053, vilket var den lägsta nivån den 3 september. Paret rörde sig också under 25-dagars- och 50-dagars exponentiella glidande medelvärden (EMA). I synnerhet har det bildat ett hausseartat uppslukningsmönster, vilket vanligtvis är ett tecken på en hausseartad vändning. Därför kommer USDNOK-paret sannolikt att fortsätta stiga när tjurar riktar sig mot kanalens ovansida på 8,7353.

Investera i krypto, aktier, ETF:er & mer på bara några minuter med vår föredragna mäklare, eToro
7/10
67% av CFD-konton går med förlust