Ungerska Bitcoin-entusiaster hedrar Satoshi Nakamoto med en staty

By: Jinia Shawdagor
Jinia Shawdagor
Jinia är en krypto- och blockchain-entusiast baserad i Sverige. Hon älskar allt som är positivt, att resa och finner… read more.
on sep 18, 2021
  • András Györfi, redaktör för den ungerska krypto-nyhetssajten Kripto Akadémia, kom med statyens idé.
  • Statyn är gjord av brons och aluminium och har ett reflekterande ansikte som visar att vi alla är Satoshi.
  • Gruppen bakom statyn säger att blockchain kan lösa de flesta av mänsklighetens problem.

Ungern har blivit det första landet i världen att sätta upp en staty i naturlig storlek av Bitcoins skapare, pseudonymt känd som Satoshi Nakamoto. Gruppen bakom skulpturen presenterade den för första gången den 16 september. Skulpturen hedrar Satoshi och hans verk i Graphisoft Park, Budapest.

Statyn är hjärnbarnet till András Györfi, redaktör för Crypto Academy, en ledande krypto-nyhetssajt i Ungern. Györfi gick ihop med Gabi Debreczeni-Raskó och Debreczeni Barnabás från kryptoplattformen MrCoin, Imre Szilágyi, grundaren av Blockchain Budapest-konferensen och Kornél Kalocsai, chefen för Blockchain Hungary Association, för att bilda initiativet bakom statyn.

Vill du ha de senaste nyheterna, heta tips och marknadsanalyser? Prenumerera på Invezz nyhetsbrev idag.

Skapad av två ungerska konstnärer, nämligen Gergely Réka och Tamás Gilly, skildrar statyn en allmän människofigur, eftersom kön, ras, ålder och höjd hos BTC-utvecklaren fortfarande är okänd. Skulpturen är främst gjord av brons och har en luvtröja med BTC-logotypen på bröstet. Dess yta är gjord av en speciell brons-aluminiumkomposit som erbjuder en glänsande lyster. När man närmar sig statyn kan man se deras ansikte, vilket innebär att vi alla är Satoshi.

På initiativets webbplats noteras att Satoshis arbete är viktigt för både IT-industrin och mänskligheten. Webbplatsen tillägger att Bitcoin (BTC/USD) är mer än en valuta, och tillägger att dess underliggande blockchain-teknik erbjuder svar på flera utmaningar som drabbar mänskligheten.

En hausseartad syn på BTC och blockchain

Denna nyhet kommer efter att projektet först meddelade planer på att skapa skulpturen i juni i år. Vid det tillfället berömde Györfi blockchain och sa:

Det är en effektiv, rättvis och transparent databas som eliminerar misstro mellan människor och kan göra världen till en bättre plats på många områden, från livsmedelsförsörjning till leverans av bistånd.

Uppförandet av Satoshi-statyn möjliggörs av Ungerns kryptovänliga regler. Förutom rättvisa kryptoregler planerar landet att sänka kryptobeskattningen med 50%.

I maj delade Ungerns finansminister, Mihály Varga, regeringens stimulansprogram för att stärka landets ekonomi. För att lindra de ekonomiska svårigheter som orsakades av COVID-19-pandemin introducerade Ungerns lagstiftare ett lagförslag om att sänka kryptoskatt från 30,5% till 15%. Enligt uppgift kan dessa förändringar träda i kraft redan 2022.

Samtidigt har BTC stigit med 1,46% under de senaste 24 timmarna för att byta ägare till 48 650,27 dollar (422 486,57 SEK).

Investera i krypto, aktier, ETF:er & mer på bara några minuter med vår föredragna mäklare, eToro
7/10
67% av CFD-konton går med förlust