Den kinesiska utvecklaren Evergrande kan misslyckas att betala ränta på 83 miljoner dollar

By: Ruchi Gupta
on sep 21, 2021
  • Evergrande förväntade sig att betala obligationsräntor på 83 miljoner dollar på fredagen
  • Analytiker och marknadsövervakare förväntar sig att den kinesiska utvecklaren kommer att missa betalningen
  • Utländska obligationer i dollar som påverkas mer påverkas mer om Evergrande misslyckas

Evergrandes (HKG: 3333) första test för sin skuldfråga kommer att ske den här veckan, eftersom investerare kommer att se om den belägna fastigheten kommer att betala eller misslyckas med sina obligationsräntor. Enligt S&P Global Rating väntas det kinesiska företaget betala 83 miljoner dollar i obligationsräntor på torsdagen.

Evergrande förväntade sig att betala ränta i en 5-årig obligation i US-dollar

Enligt marknadsdatakällan Refinitiv Eikon, utvecklarens femåriga obligationslån i amerikanska dollar, hade en ursprunglig emitteringsstorlek på ungefär 2 miljarder dollar-om än priset sedan har sjunkit. Intressant nog väntas ytterligare en 7-årig amerikansk obligationsräntebetalning nästa vecka på onsdag. National Australia Banks valutahuvud Ray Attrill sa till CNBC:

Vill du ha de senaste nyheterna, heta tips och marknadsanalyser? Prenumerera på Invezz nyhetsbrev idag.

”Det som händer på torsdagen lovar att bli en viktig händelse för marknaderna, på ett eller annat sätt, kanske större än FOMC-utfallet som kommer att ha inträffat bara några timmar innan.”

Attrill syftade på den noggrant övervakade amerikanska centralbankens möte.

Evergrande förväntas i stor utsträckning missa räntebetalningen på torsdag, enligt marknadsövervakare och analytiker. Tekniskt sett kan de göra betalningen inom 30 dagar efter förfallodagen. På måndagen indikerade S&P Global Ratings att Evergrande var mer sannolikt att standard. Mizuho Banks ekonomi- och strategichef Vishnu Varathan sa:

”Faktum är att Evergrande redan är teknisk förfallen efter att ha missat bankränta.”

Vishnu hänvisade till påståenden om att den kinesiska regeringen hade informerat storbankerna om möjligheten att fastighetsbehållaren inte kan betala ränta på lån som skulle betalas på måndagen. I en forskningsnotis i tisdags sa Vishnu:

”Med risker för att missa en obligationskupong senare i veckan är kapaciteten att skrämma kapitalmarknaderna fortfarande stor; med tanke på att Evergrande står för ~ 11% av alla Asien-högavkastningsobligationer.”

Utländska obligationer i dollar denomineras först

Enligt analytiker kommer institutionella och andra internationella investerare att påverkas mer om dessa initiala standardinställningar inträffar än lokala kinesiska investerare.

Obligationer på land i yuan kan ha företräde framför utländska dollarnominerade obligationer. Detta beror på att institutionella eller utländska investerare är mer benägna att äga offshore-obligationer, medan inhemska enskilda investerare är mer benägna att ha inhemska obligationer. Vishnu berättade för CNBC i ett mejl:

”Det är klart att optiken för obligationsinvesterare som får betalt när detaljhandels, förmögenhetsförvaltnings, produktinnehavare och bostadsköpare är långt ifrån klarhet, mycket mindre, upplösning, inte passar bra.”

Investera i krypto, aktier, ETF:er & mer på bara några minuter med vår föredragna mäklare, eToro
7/10
67% av CFD-konton går med förlust