Här är varför Ford spenderar 11 miljarder dollar

By: Ruchi Gupta
on sep 28, 2021
  • Ford påskyndar EV-tillverkningsplaner
  • Ford och SK Innovation bygger EV tillverkning av elbatterier
  • Nya fabriker för att skapa 11 000 arbetstillfällen

Ford (NYSE: F) har meddelat att det påskyndar sina tillverkningsplaner för elbilar med tre nya gigantiska batterifabriker och en ny Gigafactory i Tennessee för att producera elektriska pickuper. Jätteprojektet kallas ”Blue Oval City.”

Blue Oval City-projektet kommer att vara ett komplex byggt på en plats på sex kvadratkilometer i Santon, Tennessee, för att producera företagets nästa generations elektriska F-serie pickupbilar och avancerade bilbatterier. Ford samarbetar med den koreanska battericellstillverkaren SK Innovation.

Ford skapar 11 000 jobb

Vill du ha de senaste nyheterna, heta tips och marknadsanalyser? Prenumerera på Invezz nyhetsbrev idag.

Intressant, Ford och SK Innovation kommer att bygga en ”BlueOvalSK Battery Park” i Glendale, Kentucky, ovanpå batterianläggningen. Parken kommer att omfatta dubbla batterifabriker som driver Ford och Lincolns nya elbilar.

Företagen kommer att investera 11 miljarder dollar i att sätta in den nya produktionskapaciteten. I synnerhet kommer fabrikerna att skapa 11 000 arbetstillfällen totalt, 5 000 för de två fabrikerna i Kentucky och 6 000 jobb för Blue Oval City.

De tre batterifabrikerna kommer att producera 129 GWh battericeller årligen för produktion av elbilar. Produktionen för nästa generations F-serie pickuper påbörjas 2025.

Ford påbörjade nyligen produktionen av F-150 Lightning EV-pickuper. Företaget planerar att öka produktionen till 15 000 enheter till nästa år, 55 000 till 20223 och 80 000 till 2024. Företaget kommer då att rikta in sig på 160 000 bilar år 2025 när andra generationens F-150 Lightning kommer på vägen. Ford Executive Chair Bill Ford sa:

Detta är ett transformativt ögonblick där Ford kommer att leda Amerikas övergång till elfordon och inleda en ny era av ren, koldioxidneutral tillverkning. Med denna investering och en innovationsanda kan vi uppnå mål som en gång trodde var ömsesidigt uteslutande – skydda vår planet, bygg stora elektriska fordon amerikanerna kommer att älska och bidra till vår nations välstånd.

Efterfrågan på elbilar utlöser Fords expansion

Nyheten kommer i klacken på Fords senaste tillkännagivande om att utöka tillverkningskapaciteten och lägga till sysselsättning vid Ford Rouge Electric Vehicle Center i Dearborn, Michigan. Detta beror på en stark efterfrågan på Ford F-150 Lightning-lastbilar, Mustang Mach-E och E-Transit, elfordon.

Fords vd Jim Farley sa:

Vi går nu för att leverera banbrytande elfordon för de många snarare än de få. Det handlar om att skapa bra jobb som stöder amerikanska familjer, ett extremt effektivt, koldioxidneutralt tillverkningssystem och ett växande företag som levererar värde för samhällen, återförsäljare och aktieägare.

Investera i krypto, aktier, ETF:er & mer på bara några minuter med vår föredragna mäklare, eToro
7/10
67% av CFD-konton går med förlust