Guldprisanalys: hur troligt är ett utbrott i oktober?

By: Faith Maina
Faith Maina
Faith strävar efter att förenkla komplicerat material så att investerare kan fatta mer informerade beslut. När Faith inte fokuserar… read more.
on okt 4, 2021
  • Guldprisrörelserna har varit ganska subtila sedan januari och kan förbli så under den nya månaden.
  • Om tjurar inte kan skjuta priset förbi 1 835 dollar, kommer björnarna att behålla kontrollen.
  • Högre efterfrågan på riskfyllda investeringar som krypto och aktier tynger guldpriset.

Guld priset kommer sannolikt att förbli inom en horisontell kanal i oktober. Tjurar kommer att behöva pressa priset förbi motståndszonen på 1 835 dollar för att förändra känslan.

gold price
gold price

Efterfrågan på riskfyllda tillgångar

Efterfrågan på guld har varit ganska nedslående under de senaste tre kvartalen. En av de bakomliggande faktorerna är investerarnas anmärkningsvärda övergång till riskfyllda tillgångar som kryptovalutor och aktier.

Vill du ha de senaste nyheterna, heta tips och marknadsanalyser? Prenumerera på Invezz nyhetsbrev idag.

Under föregående år registrerade Bitcoin – den ledande kryptovalutan – subtila prisrörelser med $10 000 som dess viktigaste motståndsnivå. Under innevarande år har det ökat med cirka 72,82%. Även vid den lägre supportzonen på $30 000 har den hållit sig över 2020 års höga nivå.

Till sitt nuvarande pris på $48 917,18 där tjurar strävar efter att testa motståndsnivån igen på $50 000. Även om hög prisvolatilitet förväntas fortsätta definiera kryptomarknaden under resten av året, är det troligt att Bitcoin-priset når årets högsta nivå på 64 822,10. Samtidigt har fler investerare ökat lagerdelen i sin portfölj på bekostnad av ädelmetaller som guld.

Oron för inflation spelar också ut när det gäller guldprisrörelser. Å ena sidan har stigande inflation ökat metallens efterfrågan som en säkring mot inflationen. Men samtal om sannolikheten för räntehöjningar tidigare än väntat kommer sannolikt att dämpa vinsterna under den nya månaden. Detta grundar sig på det faktum att hög ränta höjer kostnaden för att hålla den icke-avgivande bullionen.

Guldpris tekniska utsikter

Guldpriset har varit intervallbundet under större delen av innevarande år. Visserligen steg det till 1 918,41-det är högsta nivå hittills-under andra kvartalet. Men för det mesta har ädelmetallen handlats mellan 1700 och 1 834,66.

På ett dagligt diagram handlas det något under 25 och 50 dagars exponentiella glidande medelvärden. Dessutom ligger den under den långsiktiga 200-dagars EMA.

I oktober månad kommer guldpriset sannolikt att förbli inom den utökade horisontella kanalen. På kort sikt kan det uppleva motstånd längs 25-dagars EMA vid 1 769,60. Över den nivån kommer september: s toppar på 1 790 och 1 810 att vara motståndszonerna att se upp för.

På baksidan kommer 1750 och 1700 att förbli viktiga stödzoner för metallen under den nya månaden. Under den psykologiska nivån på 1 700 kommer björnar att titta på nivåerna 1 677 och 1 650.

gold price
gold price
Investera i krypto, aktier, ETF:er & mer på bara några minuter med vår föredragna mäklare, eToro
7/10
67% av CFD-konton går med förlust