Prediksion av råolja: Cushing förseglar tjurarnas prognos

By: Faith Maina
Faith Maina
Faith strävar efter att förenkla komplicerat material så att investerare kan fatta mer informerade beslut. När Faith inte fokuserar… read more.
on okt 22, 2021
  • Råoljepriset har legat över 80 dollar under en ökad efterfrågan.
  • Lagren på Cushing har minskat stadigt; väcker oro på en ännu stramare marknad.
  • Förra gången Cushings inventeringar var kritiskt låga steg råoljepriset till över $100 per fat.

Råoljepriset handlas inom en horisontell kanal medan det ligger stadigt över den psykologiska nivån på $80. Minskande leveranser hos Cushing har ökat oro över en stram marknad.

crude oil price
crude oil price

Täta förnödenheter

Råoljepriset har fortsatt att stiga till följd av de trånga leveranserna och oro för att situationen kommer att förvärras inom överskådlig framtid. På torsdagen nådde WTI-terminerna en sjuårig höjdpunkt som en reaktion på nyheterna om att inventeringarna i Cushing, Oklahoma ligger på en kritisk lågpunkt.

Vill du ha de senaste nyheterna, heta tips och marknadsanalyser? Prenumerera på Invezz nyhetsbrev idag.

Cushing är den största oljedepån i USA. Som sådan är lagringsmängden på den här platsen ett nyckeltecken i dynamiken för utbud/efterfrågan. Särskilt sista gången som lagren låg på den nuvarande nivån i Cushing 2014 handlade råoljepriset på över $100 per fat.

Depån kräver minst 20 miljoner fat för normal drift. Under två veckor har lagren sjunkit med över 4 miljoner fat till 31 miljoner fat. Även om det nuvarande beloppet fortfarande är inom det normala, förväntas det minska väsentligt under de kommande veckorna bland ökad efterfrågan.

Intressant nog var scenariot raka motsatsen 2020 på toppen av coronaviruspandemin. Råoljepriset sjönk under $0 eftersom det blev dyrare att lagra varan än att betala för att få den borttagen. På sin nuvarande nivå verkar 100 dollar per fat inte längre orealistiskt. Med den pågående energikrisen kan ytterligare utarmning av lagren på Cushing pressa priset till det målet tidigare än väntat.

råoljeprisutsikter

WTI-terminer svävar runt 82 efter att ha studsat tillbaka från torsdagens lägsta på 80,73. oljemarknaden har varit föremål för volatilitet sedan början av veckan. På torsdagen steg riktmärket för amerikansk olja till sjuårshögsta på 83,95 innan den drog sig tillbaka.

Sedan början av oktober har varan stigit med över 10%. Dessutom har det ökat med 75,51% sedan början av året.

I skrivande stund ökade WTI-oljan med 0,06% till 82,60. På ett tretimmarsdiagram handlas det längs 25-dagars EMA och något över 50-dagars EMA.

Även om råoljepriset kan uppleva ytterligare volatilitet under de följande sessionerna, förväntar jag mig att det kommer att ligga över den avgörande nivån 80. På kort sikt kommer det förmodligen att handlas inom den horisontella kanalen mellan torsdagens högsta och lägsta 83,95 respektive 80,73. Om tjurarna får tillräckligt med fart för att skjuta förbi kanalens övre gräns kommer varan att vara i god form för att nå nästa mål på 85.

crude oil price
crude oil price
Investera i krypto, aktier, ETF:er & mer på bara några minuter med vår föredragna mäklare, eToro
7/10
67% av CFD-konton går med förlust