Silverprisutsikter: är den hausseartade industriella efterfrågan fortfarande giltig?

By: Faith Maina
Faith Maina
Faith strävar efter att förenkla komplicerat material så att investerare kan fatta mer informerade beslut. När Faith inte fokuserar… read more.
on okt 26, 2021
  • Silverpriset svävar runt $24,50 efter att ha passerat den avgörande nivån på $24 för en vecka sedan.
  • Metals Focus, som är hausse på metallen, förutspådde priset till ett genomsnitt på $27,30.
  • Med den avtagna industriella aktiviteten verkar prognosen vara långt ifrån räckhåll, men inte omöjlig.

Silverprisrörelserna de senaste månaderna har till stor del berott på dess status som en ädelmetall. Den pågående nedgången i industriaktiviteten tynger efterfrågan. Metals Focus prognos på $27,30 verkar vara långt ifrån räckhåll.

silver price
silver price

Silvers industriella efterfrågan

Medan silvers status som en ädelmetall för närvarande åsidosätter dess industriella position, är den senare fortfarande en inflytelserik faktor i dess prisrörelser. Silver Institute förutspådde att metallens efterfrågan kommer att öka med 8 % på årsbasis efter att ha minskat med 5 % föregående år.

Vill du ha de senaste nyheterna, heta tips och marknadsanalyser? Prenumerera på Invezz nyhetsbrev idag.

Dessutom har Metals Focus varit mycket hausse på råvaran. Tidigare under året förutspådde den att silverpriset i genomsnitt kommer att vara $27,30 under innevarande år och kan till och med stiga ytterligare till $32.

Baserat på den observerade nedgången i industriell aktivitet verkar de förutspådda nivåerna långt ifrån räckhåll men inte omöjliga. På fredagen kom USA:s preliminära PMI-data för tillverkning lägre än väntat på 59,2.

Dessutom har Citigroup Inc. och Bank of America varnat för att den kinesiska ekonomin sannolikt kommer att notera ytterligare avmattning eftersom den strävar efter att minska sitt beroende av fastighetssektorn. Det, tillsammans med den pågående energikrisen och coronavirus-pandemin, kommer att ha en betydande inverkan på Mellanriket. Eftersom landet är den största konsumenten av silver och andra industriella metaller, är investerare angelägna om utvecklingen av dess industriella efterfrågan under årets sista kvartal.

Silverpris teknisk utsikt

Silverpriset håller sig stabilt över den avgörande motstånds-sväng-stödnivån på 24 efter att tjurarna framgångsrikt pressade det förbi zonen för ungefär en vecka sedan. Noterbart att den zonen hade varit undvikande sedan början av september.

På fredagen nådde den en 6-veckors högsta på 24,83 innan den drog tillbaka till under motståndsnivån på 24,50. I skrivande stund var ädelmetallen upp med 0,3% vid 24,39.

På ett fyratimmarsdiagram handlas silverpriset över de 25 och 50-dagars exponentiella glidande medelvärdena. Dessutom antyder bildandet av det hausseartade kopp-och-handtagsmönstret ytterligare vinster.

På kort sikt förväntar jag mig att ädelmetallen fortsätter att hitta motstånd vid 24.50. Ytterligare hausseartad momentum kommer att placera motståndsnivån på septembers högsta 24,86. Även om den psykologiska nivån på 25 verkar nåbar under årets sista kvartal, kommer den sannolikt att förbli undvikande på kort sikt eftersom silvers position som en ädelmetall överväger dess industriella status. På baksidan kan ett drag under 24 placera stödnivån längs 50-dagars EMA på 23,81.

silver price
silver price
Investera i krypto, aktier, ETF:er & mer på bara några minuter med vår föredragna mäklare, eToro
10/10
67% of retail CFD accounts lose money