Brittisk tillsynsmyndighet blockerar förvärv och säger åt Meta att sälja Giphy

By: Ruchi Gupta
on nov 30, 2021
  • CMA sa att avtalet kan vara skadligt för brittiska annonsörer.
  • Meta håller inte med om detta beslut från vakthunden och har för avsikt att överklaga.
  • När Meta tillkännagav affären sa de att de ville integrera denna plattform ytterligare i Instagram.

Facebooks (NASDAQ:FB) ägare, Meta, har fått veta att de måste sälja Giphy, en plattform för GIF-delning. Detta kom direkt från tävlingsvakthunden i Storbritannien. CMA (Competition and Markets Authority) hävdade att affären potentiellt kan skada brittiska annonsörer och användare av sociala medier.

Meta håller inte med om detta beslut från CMA och funderar på att överklaga. Den brittiska tävlingsvakthunden hävdar att Giphy-förvärvet skulle bidra till att minska konkurrensen mellan appar och plattformar för sociala medier.

Utredningsprocess

Vill du ha de senaste nyheterna, heta tips och marknadsanalyser? Prenumerera på Invezz nyhetsbrev idag.

En panel från CMA fann att Metas Facebook-plattform skulle kunna öka sin redan starka marknadsandel avsevärt när det gäller andra appar och plattformar för sociala medier genom att begränsa eller neka de andra tillgång till GIF-delning via Giphy.

Detta skulle så småningom skicka mycket mer trafik till webbplatser som ägs av Facebook, som Instagram, WhatsApp och Facebook själv, som redan kontrollerar cirka 73% av tiden som användare i Storbritannien spenderar på sociala medier.

Meta skulle också ha makten att omstrukturera villkoren för åtkomst när det gäller GIF-delning via Giphy. Till exempel kan det sluta med att sådana som Snapchat, Twitter och TikTok måste förse plattformen med mer användarinformation om de vill komma åt Giphys GIF.

Hur kan detta påverka reklam?

Innan denna affär hade Giphy redan lanserat sina egna reklamtjänster. Faktum är att man funderade på att expandera till marknader utanför USA.

Konkurrens- och marknadsmyndigheten fann att plattformens annonstjänster effektivt skulle ha kunnat konkurrera med visningsannonser från Facebook. Allt detta samtidigt som de uppmuntrar innovation och förbättringar från andra annonsörer och webbplatser för sociala medier.

Facebook stängde Giphys annonstjänster när affären gjordes. Competition and Markets Authority var bekymrad över detta, särskilt eftersom Meta kontrollerar nästan hälften av 9,4 miljarder USD för displayannonseringsmarknaden i Storbritannien. En talesperson för Meta sa:

Vi håller inte med om detta beslut. Vi granskar beslutet och överväger alla alternativ, inklusive överklagande.

Investera i krypto, aktier, ETF:er & mer på bara några minuter med vår föredragna mäklare, eToro
10/10
67% of retail CFD accounts lose money