Diageos VD: ”vi mår bra av att navigera i inflationsmiljön”

By: Wajeeh Khan
Wajeeh Khan
Wajeeh är aktivt intresserad av världsfrågor och teknik, är en ivrig läsare och älskar att spela bordtennis på fritiden. Läs mer.
on jan 27, 2022
  • Diageo plc rapporterar starka resultat för första halvåret av räkenskapsåret 2022.
  • VD Menezes diskuterade resultatet på CNBC:s "Squawk Box Europe".
  • Aktier i dryckesalkoholbolaget steg 2,0% på torsdagen.

Aktierna i Diageo plc (LON: DGE) steg med 2,0% på torsdagen efter att det brittiska multinationella företaget rapporterade en solid vinst för de första sex månaderna av räkenskapsåret 2022 på robust tillväxt i exklusiva varumärken.

Höjdpunkter från Diageos H1 finansiella resultat

Diageo rapporterade 1,97 miljarder pund (2,65 miljarder dollar) i nettovinst jämfört med 1,58 miljarder pund för ett år sedan. På justerad basis tjänade den 2,74 miljarder pund – en ökning från 2,26 miljarder pund under den jämförbara perioden för räkenskapsåret 2021.

Vill du ha de senaste nyheterna, heta tips och marknadsanalyser? Prenumerera på Invezz nyhetsbrev idag.

På 7,96 miljarder pund registrerade nettoomsättningen en tillväxt på 16% på årsbasis på grund av stark prestation i alla regioner. Enligt FactSet hade experter krävt 7,73 miljarder pund i nettoomsättning. Dryckesalkoholföretaget deklarerade 29,36 pence i utdelning på torsdagen mot 27,96 pence förra året.

Diageo äger populära märken som Johnnie Walker, Crown Royal, Buchanan’s och Windsor whisky, Ketel One vodkas, Captain Morgan, Tanqueray och Guinness.

Höjdpunkter från VD Menezes intervju på CNBC:s ”Squawk Box Europe”

Den organiska försäljningen ökade med 13% vardera i Nordamerika och Asien-Stillahavsområdet och 27% i Europa. Nettoomsättningen i Greater China ökade med 18%. På CNBC:s ”Squawk Box Europe” sa VD Ivan Menezes:

Vi har två tillväxtpelare i Kina, vår skotsk whiskyverksamhet och baijiu-verksamhet. Regeringens politik i Kina är positiv för oss eftersom den kommer att driva på medelklassens tillväxt. Så vi är fortsatt positiva till att upprätthålla tvåsiffrig tillväxt i Kina under många år.

Kina står för cirka 5,0% av Diageos globala verksamhet för närvarande, vilket Menezes förväntar sig att mer än fördubblas i framtiden. Från 2023 till 2025 förutspår Diageo en tillväxt på upp till 7,0% av den totala organiska nettoomsättningen på en ökning med 6,0% till 9,0% i det organiska rörelseresultatet.

Verkställande direktören är också positiv till att Diageo är väl positionerat för att navigera i det pågående inflationstrycket. Han lade till:

Genom produktivitet och prissättning har vi kunnat navigera genom inflationstrycket och utöka marginalerna och investera tillbaka i verksamheten. Vi mår bra av att navigera genom den här miljön och fortsätta att utöka marknadsandelar.

Diageo noterade en volymökning på 9,0% när utskänkningshandeln fortsatte att återhämta sig i Europa och Nordamerika. Återkomsten av resehandeln kommer också att fungera som en positiv katalysator efter COVID.

Investera i krypto, aktier, ETF:er & mer på bara några minuter med vår föredragna mäklare, eToro
10/10
67% of retail CFD accounts lose money