USA:s BNP faller 1,4%: "Jag tror att Powell kan navigera en mjuk landning"

Av:
apr 29, 2022
  • USA:s BNP sjönk i en årlig takt på 1,4% under första kvartalet 2022.
  • Mad Money-värden Jim Cramer säger att Fed Chair fortfarande kan navigera en mjuk landning.
  • Pantheon Macroeconomics Ian Shepherdson ser ingen lågkonjunktur framför sig.

Bruttonationalprodukten sjönk i en årlig takt på 1,4% under första kvartalet 2022, rapporterade det amerikanska handelsdepartementet på torsdagen. Detta jämfört med en förväntad tillväxt på cirka 1,0%.

Jim Cramer: Mjuk landning är möjlig

Traditionellt definieras lågkonjunktur som två på varandra följande kvartal av BNP-nedgång. Ändå är den inflytelserika investeraren Jim Cramer övertygad om att den amerikanska centralbanken kan hantera en mjuklandning. På CNBC:s ”Squawk on the Street” sa han:

Vill du ha de senaste nyheterna, heta tips och marknadsanalyser? Prenumerera på Invezz nyhetsbrev idag.

Alla tycker att inflationen är för het och väldigt få tror att Jerome Powell kan navigera en mjuk landning. Men jag tror att han kan. Men Fed kan inte slappna av. Företagen i morse och igår kväll levererade alla utom två nummer som jag verkligen gillar.

En dag tidigare sa Leuthold Groups Jim Paulsen också att den amerikanska inflationen sannolikt har nått sin topp och att vi kommer att se en mjuk landning framåt.

Ian Shepherdson: vi är inte på väg in i lågkonjunktur

Trots inflationstrycket förblev konsumtionsutgifterna motståndskraftiga och steg med 2,7% under första kvartalet. Som också håller med om att lågkonjunktur inte är på gång är Pantheon Macroeconomics Ian Shepherdson.

Detta är buller; inte en signal. Ekonomin hamnar inte i recession. Nettohandeln har hämmats av en ökning av importen. Detta kan inte hålla i sig mycket längre. Importen sjunker direkt och nettohandeln kommer att öka BNP-tillväxten under Q2 och/eller Q3.

Jämförelseindexet S&P 500 steg 1,5% på torsdagen; fortfarande ned mer än 10% för året.

Investera i krypto, aktier, ETF:er & mer på bara några minuter med vår föredragna mäklare eToro

10/10
67% of retail CFD accounts lose money