Sockerprisutsikter: Svagare BRLUSD åsidosätter hög efterfrågan på etanol

Av:
maj 3, 2022
  • Sockerpriset är fortfarande under press när den brasilianska realen försvagas ytterligare.
  • Utsikterna för en aggressiv politisk åtstramning från Fed kommer att upprätthålla den nedåtgående trenden.
  • Hög etanolefterfrågan kommer sannolikt att ge visst stöd till jordbruksvaran.

Sockerpriset har utökat sina förluster till att handla över den psykologiska nivån på $19,00 cent per pund till $18,72 kl. 11:36 GMT. En svagare brasiliansk real är den viktigaste baisseartade drivkraften på marknaden. Trots det kan hög etanolefterfrågan hålla ICE-terminerna över stödnivån på $18,29 på kort sikt.

Brasilianska reals värde

Den brasilianska realen har fortsatt att försvagas mot den amerikanska dollarn; en aspekt som tynger sockerpriset. Faktum är att styrkan hos denna tillväxtmarknadsvaluta vanligtvis har en korrelation med råvarans pris.

Vill du ha de senaste nyheterna, heta tips och marknadsanalyser? Prenumerera på Invezz nyhetsbrev idag.

I likhet med andra råvaror är socker prissatt i amerikanska dollar. Samtidigt beräknas produktionskostnaderna vanligtvis i brasiliansk real. När Real är på nedgång, drabbas producenter i Brasilien av lägre produktionskostnader. Samtidigt är råvaran i en position att hämta mer i termer av amerikanska dollar.

I maj 2020 var Real på rekordlåga 0,1674. Under samma period sjönk sockerpriset till det lägsta i 13 år på $9,05 cent per pund. På senare tid steg Real till en tvåårshögsta på 0,2176; höjer ICE-terminer till en 5-månaders högsta på $20,53 cent.

Som i skrivande stund låg BRLUSD på $0,1963. Med Feds räntebeslut i fokus kommer realen sannolikt att förbli under press på kort sikt. Ur detta perspektiv förväntar jag mig att sockerpriset kommer att förbli under den avgörande stöd-svängmotståndsnivån på $19,25 cent per pund under de efterföljande sessionerna.

Efterfrågan på etanol

Även med den baisseartade drivkraften som har bromsat sockerprisets uppåtgående potential, finner den stöd i den höga efterfrågan på etanol. Det alternativa bränslet har haft sin efterfrågan stigande de senaste månaderna mitt i de skyhöga råoljepriserna. Som i skrivande stund låg Brent-terminerna – riktmärket för global olja – på 106,40 dollar per fat. Noterbart är att den psykologiska zonen på 100 dollar, som hade varit undvikande sedan 2014, har varit en stadig stödnivå när kriget mellan Ryssland och Ukraina började i slutet av februari.

Medan amerikansk etanol är majsbaserad, är Brasiliens produkt till stor del sockerbaserad. Dessutom är den sydamerikanska nationen den näst största producenten av etanol efter USA. Med detta i åtanke kommer ökningen av råoljepriserna och den efterföljande ökningen av efterfrågan på etanol att fortsätta att ge stöd till sockerpriset.

Investera i krypto, aktier, ETF:er & mer på bara några minuter med vår föredragna mäklare eToro

10/10
67% of retail CFD accounts lose money