Ad

MEME-MYNTS STORHETSTID ÄR HÄR

Memeinated animation

NÄSTA 100x PRE-SALE STARTAR SNART

KÖP NU

Överträffar guld verkligen under lågkonjunktur och inflation?

Av:
May 13, 2022
Listen
  • Historien säger att guld sjunker på kort sikt via storskalig flykt till kvalitet
  • Över en längre tidsperiod presterar guld bra under lågkonjunkturer, särskilt på 80-talet och 2008 års GFC
  • Miljöer med hög inflation i likhet med vad vi ser nu har också varit mycket snälla mot guld historiskt sett

Följ Invezz på TelegramTwitter och Google News för de senaste uppdateringarna >

Det är tufft där ute. Riktigt grovt liksom.

Redan före den här veckan fick aktier sin sämsta start på ett år sedan 1939. EU och Storbritannien är på gränsen till recession, men vi har 8 höjningar prissatta av Fed före slutet av 2022. Och inte ens fråga om krypto, där 18 miljarder dollar stabila mynt imploderar och hela ekosystem försvinner.

Med tanke på denna intensivt baisseartade känsla, trodde jag att det skulle vara klokt att bedöma guldets prestanda som en fristad.

Guld

Copy link to section

Människor har varit besatta av denna glänsande metall som vi kallar guld så länge de har vandrat på jorden. Ett (relativt) fast utbud och historiska band till monetära system (Guldstandarden avskaffades först av Nixon 1971) betyder att den har en unik plats i makrolandskapet.

Den har alltid haft den mytomspunna titeln “store-of-value”, men hur har den faktiskt fungerat under lågkonjunkturer, och kan den vara en bra tillgång att ha framöver?

Historia

Copy link to section

Det första fallet att bedöma var den stora depressionen på 1920-/1930-talen. Mellan 1929 och 1934 steg guld från $20 till $35 per uns. Detta skedde mitt i en period då USA:s president Roosevelt skrev på en doktrin som tvingade innehavare att lämna över sitt guld till regeringen för 20,67 dollar per uns. Med människor som höll fast vid metallen som ett resultat av att Gold Reserve Act bekräftade guldstandarden (flera andra länder hade övergett den under depressionen), växte dess lockelse. Så småningom höjde den amerikanska regeringen priset som en del av sina fortsatta ansträngningar för att stabilisera ekonomin.

Men det är länge sedan, och med guldstandarden nu ett minne blott, inte helt relevant i dagens miljö. Ändå har guld fortsatt att prestera omvänt till marknaden sedan dess. Diagrammet nedan visar priset på guld sedan 1970, vilket kan ses öka under lågkonjunkturperioder.

Flyg till kvalitet

Copy link to section

När man tittar på grafen ovan är det tydligt att guld presterar kontracykliskt och ökar i pris när ekonomin krymper. Men om vi tittar på kortare tidsperioder isolerat så är det inte alltid så.

Ta till exempel mars-20, när marknaderna först insåg att covid-pandemin inte bara var ett annat virus. Medan den månatliga avkastningen var positiv på 2,2%, var några av de dagliga avkastningarna mycket negativa, inklusive den 17:e mars , då guldet föll med svindlande 6,8%. Fyra av de tjugotvå handelsdagarna den månaden gav negativ avkastning på över 3,5%, eftersom marknaderna vacklade kraftigt på grund av den svarta svanen som var covid-19.

Dessa uppgifter är intressanta, även om de är hämtade från den mycket ovanliga månaden som var mars 2020. För medan den första grafen visar oss att guld under lågkonjunkturer verkligen fungerar som ett värdelager, tyder den andra grafen på att i tider med extrem rädsla och volatilitet, går den ner med resten av marknaden – åtminstone på kort sikt, eftersom den föregick att stiga till där den är nu.

Och det sistnämnda påståendet backas upp av de senaste händelserna, med mönstret som inte isolerats till mars 2020. Eftersom maj har sett en nedgång över hela linjen hittills har guld följt med – ned 3,6% från priset som det stängde till i april. Eller naturligtvis var april också en brutal månad för marknaderna, och guldet sjönk också då – för närvarande 5,6% under stängningskursen i mars.

Slutsats

Copy link to section

Det ser vi faktiskt gång på gång. I tider av plötslig osäkerhet finns det en flykt till kvalitet över hela linjen – och det inkluderar kapital som flyttar bort från guld. Investerare vill ha kalla, hårda kontanter, med allt annat som rasar, i dessa plötsliga inbrott av volatilitet. De senaste månaderna är ett bra exempel på detta, eftersom det ryska kriget har skakat det geopolitiska klimatet och osäkerheten som råder.

Så även om marknaderna är mycket turbulenta just nu, har guld gjort vad det ofta gör – följt marknaden. Naturligtvis är avkastningen inte i närheten av lika negativ som aktier eller andra riskfyllda tillgångar – se nedanstående graf – men det tappar något värde.

Men om denna nedgång visar sig vara en ihållande björnmarknad och historien upprepar sig bör guldet röra sig uppåt. Mönstret hittills hittills i år matchar vad vi sett tidigare – en liten nedgång som resten av marknaden kärnkraftsverk. Om marknaden förblir röd och detta blir normen, skulle guld följa det historiska mönstret om det började hålla och stiga kontracykliskt.

Inflation

Copy link to section

En sista faktor jag vill analysera innan jag kvitterar är korrelationen mellan inflation och guldets avkastning. Detta är relevant med tanke på det nuvarande klimatet av skenande inflation och avtagande tillväxt, med andra ord, en ekonomis värsta mardröm.

KPI på 8,3% tillkännagavs i går för april, vilket innebär att inflationen fortfarande svävar på 40-års högsta nivå. Jag ritade guldets årliga avkastning mot inflationstakten från år till år sedan 1970, och beräknade korrelationskoefficienten till en relativt högljudd 0,55, vilket tyder på ett måttligt starkt samband. Grafen nedan visar rörelserna i procentuella termer, och det är tydligt att se sambandet visuellt.

Sammanfattningsvis ser vi just nu EU och Storbritannien på gränsen till recession, marknader i en kraftig nedgång och rädsla som sprider sig över hela ekonomin för att en efterlängtad korrigering äntligen är nära förestående (om inte här redan). Historiskt sett spelar detta ut som en lovande uppsättning för guld om björnmarknaden skulle fortsätta utöver bara kortsiktig volatilitet.

Om det verkligen skulle visa sig vara en ihållande björnmarknad, målar den extra faktorn av att hög inflation förblir ett allvarligt problem guldet i ett ännu mer attraktivt ljus. Det är ett relativt unikt (och skrämmande) upplägg att ha både ökad inflation och minskande tillväxt och sentiment, men för guld är de faktorerna som har drivit fram det tidigare.

Om historien upprepar sig är guld väl lämpat att kapitalisera på denna marknad.

Ad

Investera i råvaror som Guld, Vete, Litium, Olja & mer inom några minuter med vår topprankade mäklare, eToro.

10/10