Guldprisprognos: hur stabilt är stödet på $1 800?

By: Faith Maina
Faith Maina
Faith är en nyhetsreporter på Invezz som täcker råvaru- och gruvindustrin. Hon har 6 års erfarenhet som näringsidkare och… Läs mer.
on maj 16, 2022
  • Guldpriset svävar runt den avgörande zonen på $1 800 för andra sessionen i rad.
  • När veckan utvecklas kommer intervallet att se upp med vara mellan $1 780 och $1 824.
  • Industriproduktion, detaljhandel i USA och kommentarer från olika Fed-tjänstemän kommer vara inflytelserika.

Guldpriset har ökat i början av måndagshandeln, även när det fortsätter att sväva runt den kritiska nivån på $1 800 per uns för andra sessionen i rad. På kort sikt kommer ädelmetallen sannolikt att konsolideras runt denna zon innan den starkare kraften definierar sitt nästa drag.

Grunderna

Å ena sidan kommer vissa tjurar sannolikt att köpa nedgången mitt i oro över avmattad global tillväxt och en trolig recession. Vinsttagning av de placerade shortsen förklarar också varför priserna har studsat från fredagens låga på 1 800$.

Vill du ha de senaste nyheterna, heta tips och marknadsanalyser? Prenumerera på Invezz nyhetsbrev idag.

Guld är en konventionell fristad under tider av ekonomisk och politisk osäkerhet. Trots det har investerare vänt sig till den amerikanska dollarn; skjuta upp det till en 20-årig högsta nivå. Klockan 07:52 GMT låg dollarindexet på $104,53 efter att ha minskat från föregående sessions högsta på $105,04; den högsta nivån sedan december 2002. En stark dollar har gjort råvaran dyrare för köpare med andra valutor.

Uppgången i statsräntorna tynger också guldpriset. Benchmark 10-årsavkastningen ligger på 2,92% efter att ha dragit tillbaka till 2,81% i slutet av förra veckan. Amerikanska obligationsräntor har varit på uppgång sedan slutet av februari mitt i ökade satsningar på aggressiva politiska åtstramningar från Federal Reserve.

Jerome Powell har indikerat att Fed-tjänstemän inte aktivt överväger en räntehöjning på 75 punkter. Trots det anser vissa investerare att ökad sannolikhet för en lågkonjunktur kan driva centralbanken till en mer aggressiv höjning.

På datafronten kommer ädelmetallen att reagera på Kinas och USA:s industriproduktionssiffror som släpps på måndag respektive tisdag. USA:s detaljhandelsförsäljning på tisdag och kommentarer från olika Fed-tjänstemän kommer också att påverka marknaden.

Guldprisprognos

Guldpriset får stöd längs den avgörande zonen på 1 800 även om det fortfarande är på en nedåtgående trend. I mitten av april nådde den ädla metallen månadens högsta på 1 998,79. Sedan dess har den minskat med nära 10%. Som i skrivande stund låg den på 1 805,79 efter att ha studsat av fredagens låga på 1 800,26.

Som visas på ett dagligt diagram handlas det under de 25 och 50-dagars exponentiella glidande medelvärdena. Under den nya veckan kommer den nuvarande supportzonen att förbli en avgörande sådan. Därefter kommer intervallet mellan 1 800 och 1 824,47 att vara värt att titta på. Å andra sidan, om björnarna lyckas pressa guldpriset förbi den tidigare nämnda stödnivån, kan de ha en möjlighet att testa januaris lägsta 1 780 igen.

guldpris
guldpris
Investera i krypto, aktier, ETF:er & mer på bara några minuter med vår föredragna mäklare, Capital.com
9.3/10