Guld behåller titeln som bästa investering under lågkonjunktur

By: Sanne Moonemans
Sanne Moonemans
Sanne kommer ursprungligen från Nederländerna, men har bott i Bryssel och London de senaste åren och arbetat inom mediebranschen.… Läs mer.
on maj 26, 2022
  • Guld leder vägen i lågkonjunkturer, men silver ger större avkastning – om än mer volatil
  • Fastigheter har skyddat investerare i varje lågkonjunktur sedan 1970, med undantag för 2008
  • Obligationer erbjuder en stabil avkastningsprofil och underpresterar aktier på tjurmarknader

Marknaden just nu är ett blodbad, med rött över hela linjen. Redan före den senaste härdsmältan fick aktier sin sämsta start på ett år sedan 1939. Vi har den ultimata baisseartade blandningen av skenande inflation och avtagande tillväxt, och redan har flera höjningar prissatts innan årets slut, vilket ser aktieägarna flockas till deras investeringsappar i stora panikförsäljningar.

Med detta försämrade sentiment beslutade Invezz.com att titta på tillgångsklassens prestanda genom tidigare lågkonjunkturer, för att fastställa vilka sektorer som presterar bäst och med hur mycket. Traditionellt sett skulle obligationer och guld vara de säkra tillflyktsorterna under marknadsnedgångar, men stöder siffrorna detta? I studien bedömde vi fem tillgångsklasser: guld, silver, aktier, obligationer och fastigheter.

Vill du ha de senaste nyheterna, heta tips och marknadsanalyser? Prenumerera på Invezz nyhetsbrev idag.

Vi använde definitionen av en lågkonjunktur som beskrivs av National Bureau of Economic Research (NBER), som definierar en lågkonjunktur som ”en betydande nedgång i ekonomisk aktivitet spridd över hela ekonomin, som varar i mer än två kvartal, vilket är 6 månader, normalt sett i real bruttonationalprodukt (BNP), realinkomst, sysselsättning, industriproduktion och grossist-detaljhandel”.

Tidsperiod

Tabellen nedan visar fem stora lågkonjunkturer sedan sjuttiotalet, det datum då vi påbörjade studien. En kort beskrivning av dessa lågkonjunkturer finns nedan.

År av lågkonjunktur Beskrivning
Nov 1973 – Mars 1975 1973 Oljekris efter fyrdubbling av priserna av OPEC
Jan 1980 – Nov 1982 Stram penningpolitik för att avstå från skenande inflation från 1970-talet, som var resultatet av 1973 års oljekris och energikris 1979 (i sin tur orsakad av den iranska revolutionen).
Juli 1990 – mars 1991 Stram penningpolitik för att stävja inflation, hög skuldsättning och 1990 års oljechock
Mar 2001 – nov 2001 Dot-com-bubblan dyker upp. 9/11 attack
Dec 2007 – juni 2009 Bostadsbubblan leder till den stora finanskrisen

Guld

Låt oss börja med guld, den traditionella fristaden under lågkonjunkturer. Vi skrev en djupgående analys av Golds prestanda under lågkonjunkturer nyligen, och betonade att siffrorna faktiskt stöder dess rykte.

En 17-procentig ökning under GFC är mest anmärkningsvärd, även om den fortsatte att stiga även efter att lågkonjunkturen tekniskt sett slutade, så småningom nådde en topp i september 2011, nästan exakt dubbelt så högt som det pris som den gick in i lågkonjunkturen.

Den steg 27 procent under 70-talets lågkonjunktur, 8% under den korta dot-com-bubblan och medan den försvagades något under början av nittiotalet, var detta en relativt mild och kort lågkonjunktur. Det enda verkliga undantaget är lågkonjunkturen i början av åttiotalet, då den sjönk med 24 procent.

Detta har dock mer att göra med tidpunkten för vad vi valde att definiera lågkonjunkturen som. Med inflationen skenande i slutet av sjuttiotalet – med tvåsiffriga siffror, oljeprischocker, dollarn försvagades efter att guldstandarden avsagts och sentimentet sjunkit, visade guld otroliga uppgångar – under de tre och ett halvt åren mellan augusti 1976 och januari 1980 rasade det. 5X i pris.

Sammantaget stöder guld sitt påstående som en stark tillgång att äga under lågkonjunkturer.

Silver

Silver har paralleller till guld, men har varit mer flyktigt. Den större standardavvikelsen för avkastningen under lågkonjunkturer kan ses i avkastningens spridning mellan olika lågkonjunkturer. Silver ökade i höjden, av samma skäl som guld, under sjuttiotalet – men det vertikala hoppet var brantare, vilket gav anmärkningsvärda 700 procent tillbaka till investerare under en 18-månadersperiod från 1978, då det gick från 5 USD till 35 USD.

Dessa vinster gavs dock snabbt tillbaka. Medan guldet inte sjönk så långt som i mitten av sjuttiotalets nivå, kom silver nära – föll hela vägen ner till $6 under åren som tekniskt definieras som en lågkonjunktur.

Nittiotalet och dot-com-boomen kom och gick utan alltför mycket rörelse från silver, eftersom tillgången till stor del trendade i sidled. I början av 2000-talet steg den till $20, innan den sjönk tillbaka till $10. Sedan exploderade det igen och gick vertikalt från 2009 års nivå på $10 till nära $50.

Silver korrelerar verkligen bra med guld – dess korrelation sedan 1973 är nästan perfekta 0,88. Men standardavvikelsen är dubbel – 10 procent mot 5 procent, vilket visar på den större volatiliteten som under lågkonjunktur har resulterat i överlägsen avkastning för investerare jämfört med guld.

Aktier

Låt oss göra detta kort, för det är inte precis raketvetenskap. Under lågkonjunkturer vill du inte äga aktier. En snabb blick på grafen nedan borde vara allt som krävs för att inse detta, när aktierna har fallit under varje lågkonjunktur. Leta inte längre än den senaste =, när S&P 500 halverades under GFC.

Obligationer

Obligationer presenteras som ett mer intressant fall. Det finns en mycket bredare variation av obligationer som erbjuds, och följaktligen olika typer av avkastning, jämfört med antingen aktiemarknaden eller obligationsmarknaden. Därför är analys som överensstämmer med ovanstående metoder olämplig här.

Grafen nedan från Darrow Wealth Management är istället ett bättre tillvägagångssätt, som bedömer olika typer av obligationer och deras prestanda under GFC.

Omedelbart kan vi se att obligationer erbjuder visst skydd, eftersom S&P 500 ligger bekvämt under alla obligationsindex. För det andra beror överavkastningen på obligationens kreditkvalitet. Med säkrare värdepapper, såsom statliga statsskuldväxlar, är resultatet bra, vilket leder gruppen med en vinst på 11,6 procent.

Men när vi sjunker längre ner i kreditspektrat kan vi se avkastningen bli allt sämre. Högavkastningsindexet var faktiskt negativt och lyckades inte skydda investerare från den bredare nedgången, eftersom marknaden ifrågasatte dessa företags förmåga att klara recessionen. Dessa mönster, trots att de visas för GFC, upprepas i andra lågkonjunkturer, vilket visar att obligationer ger bra skydd förutsatt att kreditkvaliteten är tillräckligt hög.

Statsskuldväxlar är bäst placerade, medan högavkastande obligationer ska undvikas. En annan sak är variansen i avkastning – standardavvikelsen är betydligt mindre än guld eller silver. Så medan råvarorna ger högre avkastning, erbjuder obligationer med investeringsklass en jämnare avkastningsprofil och lägre volatilitet.

Men om man kan klara av mer volatilitet, släpar obligationer efter andra tillgångar. Som diskuterats ger metaller större avkastning under lågkonjunkturer, medan obligationer presterar sämre än aktier och de flesta andra tillgångsklasser drastiskt på tjurmarknader – vilket betyder bortsett från en stabil avkastningsprofil, de erbjuder inte mycket för investerare. Det har bara förvärrats under höginflationsperioder som den vi nu befinner oss i.

I kombination med en större portfölj kan de dock minska den totala volatiliteten och hjälpa till att uppnå finansiella mål.

Fastighet

Fastigheter, åtminstone i USA, var överraskande motståndskraftiga genom lågkonjunkturer. Vinster på 12 procent och 17 procent i lågkonjunkturen på 70- och 80-talet gav husägarna en bra säkring, medan avkastningen var relativt jämn under nittiotalets korta lågkonjunkturer och dot-com-bubblan vid sekelskiftet.

Avvikelsen är naturligtvis det senaste exemplet – GFC 2008, som grafen visar.

Medianpriset för hus sjönk med över 20 procent från topp till dal under GFC, ett historiskt stort fall för en tillgångsklass som antas vara immun mot stora nedgångar. Men fördomar om nyligen gjorda bör ignorera den starka säkring som fastigheter har gett, bortsett från hans exempel – som naturligtvis var en lågkonjunktur orsakad av subprime-bolånekrisen.

Värt att nämna är också det faktum att fastigheter studsade tillbaka så kraftfullt – upp 110 procent sedan lågkonjunkturen. Så även om lågkonjunkturimmuniteten inte är riktigt på guldnivå, framstår fastigheter ändå som en trevlig tillgång att ha under lågkonjunkturer historiskt sett, om vi ser förbi ett särskilt fall.

Investera i krypto, aktier, ETF:er & mer på bara några minuter med vår föredragna mäklare, Capital.com
9.3/10