Det ryktas att MicroStrategy står inför margin call medan Bitcoin kraschar

By: Dan Ashmore, CFA
Dan Ashmore, CFA
Dan är dataanalytiker på Invezz och kombinerar kvantitativa färdigheter och en makrobakgrund för att sammanställa analyser om en rad… Läs mer.
on jun 15, 2022
  • MicroStrategy har nu minskat med 1,3 miljarder dollar på sin Bitcoin-investering på 4 miljarder dollar
  • Rädslan för ett margin call när Bitcoin når $21 000 verkar dock ogrundat
  • Aktier är fortfarande starkt korrelerade med Bitcoin och är nu nere med 88% från all-time highs

Som du förmodligen är medveten om om du innehar ens $1 i krypto, är marknaderna brutala just nu. Ethereum sjönk under $1 000 i morse, medan Bitcoin flirtar med $20 000 – siffror som är långt ifrån vad vi såg under hela pandemin. Men det finns en hållare som känner sig i kläm kanske mer än någon annan.

MicroStrategy

En av de största Bitcoin-tjurarna av dem alla är Michael Saylor, VD för MicroStrategy. Wikipedia berättar för mig att MicroStrategy är ”ett amerikanskt företag som tillhandahåller affärsinformation, mobil programvara och molnbaserade tjänster”, men i verkligheten är det ett Bitcoin-holdingbolag, eftersom de har nästan 130 000 Bitcoins i sin balansräkning.

Vill du ha de senaste nyheterna, heta tips och marknadsanalyser? Prenumerera på Invezz nyhetsbrev idag.

Historien om dessa köp kan ses nedan.

Alla ovanstående inköp utom de tre första är nu i minus, med totala förluster för närvarande på 1,31 miljarder dollar. Det genomsnittliga priset per Bitcoin ligger på $30 700, nära 50% över det nuvarande marknadspriset, vilket betyder att spelet på 3,97 miljarder dollar nu är värt 2,66 miljarder dollar.

Jag kartlagde både investeringen på 3,97 miljarder dollar och förlusten på 1,31 miljarder dollar mot vissa finansiella uppgifter från MicroStrategys senaste resultatrapporter (alla siffror är 12 månader efter).

MicroStrategys margin call-pris

Som om MicroStrategy inte redan såg tillräckligt skrämmande ut, med en nedgång på 88% från all-time highs eftersom Bitcoin-priset har sjunkit, har viskningar om möjliga margin calls också börjat gå runt.

Detta är centrerat på ett treårigt lån på 205 miljoner dollar som MacroStrategy tog tidigare i år från den kryptofokuserade banken Silvergate, som säkrades med 19 466 Bitcoins. Siffran på $21 000 var anmärkningsvärd med tanke på att MicroStrategy-presidenten Phong Le sa i maj att ”Bitcoin måste halveras till cirka $21 000 innan vi kan ha ett margin call”.

Men på den ljusa sidan tror jag inte att detta margin call riskerar att inträffa, med tanke på mängden obelastad Bitcoin på MacroStrategys balansräkning som kan läggas upp. Le hade sagt så mycket och tillade att ”innan det når 50% kan vi bidra med mer Bitcoin till säkerhetspaketet, så det kommer aldrig dit”, medan VD Michael Saylor sa till CNBC igår att ”Marginal call-grejen handlar inte om någonting”.

MicroStrategy andelspris

Även om detta utan tvekan kommer att blidka investerare av MacroStrategy, finns det inte mycket andra bra nyheter. Åh – och alla tvivel kring vad det är som driver MicroStrategys prisåtgärder kan säkert läggas på sängen genom att titta på grafen nedan (färgkrockar ger mig huvudvärk, men låt oss vara ärliga, det här är en ful graf oavsett hur du tittar på den).

Det har varit en het tid för investerare, och jag kan inte minnas när jag senast kollade min portfölj och såg den grön. Sedan skulle jag kunna vara MacroStrategy, så jag antar att det inte är så illa.

Investera i krypto, aktier, ETF:er & mer på bara några minuter med vår föredragna mäklare, Capital.com
9.3/10