Inget är förvånande om omfattningen av Bitcoins fall (från en Bitcoin-tjur)

Av:
jun 30, 2022
  • Dan Ashmore är en långsiktig Bitcoin-tjur men dess volatilitet och aktiemarknadskorrelation är fortsatt hög
  • Börsen har haft sitt sämsta halvår på över ett halvt sekel
  • Talet om en Bitcoin-frikoppling var tjurmarknadshysteri och kräver bara enkel matematik för att motbevisa

Låt oss samlas för en sekund och räkna de baisseartade händelserna på marknaden just nu:

  • Inflationen exploderar så mycket att fyrverkerierna den 4 juli i helgen sannolikt bleknar i jämförelse
  • Samtidigt som inflationen exploderar, höjer Fed räntorna (och backar sedan…och bekräftar sedan höjningen igen)
  • Det pågår ett krig i Europa
  • Sysselsättningen i Tyskland, den bästa ekonomin i Europa, har stigit till 5,3%, från morgonens rapport

Så, ja… makroklimatet är bedrövligt just nu. Allt detta har tillsammans bildat det sämsta halvåret till ett år på aktiemarknaden på över ett halvt sekel.

Vill du ha de senaste nyheterna, heta tips och marknadsanalyser? Prenumerera på Invezz nyhetsbrev idag.

Mot denna bakgrund är det därför inte förvånande att Bitcoin har kämpat så mycket. Om någon hade sagt till dig på nyårsafton att Nasdaq skulle falla med 29% vid halvvägs 2022, utan att veta något om något annat, var skulle du ha förutspått att Bitcoin skulle vara?

Svaret, när jag skriver detta, är en pullback på 59%. När det gäller Bitcoin i sig är jag inte säker på att detta har berättat något vi inte redan visste. Visst, det visade att megatjurarna hade fel med allt deras tal om supercyklar och inflationssäkringar och alla andra hopium de spred online som ekokammare.

Volatilitet

Verkligheten är ibland enkel och behöver inte vara alltför komplicerad. Ta fram de enklaste siffrorna av alla och fråga dig själv, vad betyder detta? Ta följande:

Bitcoin har historiskt sett varit en tillgång med hög volatilitet. Jag ritade standardavvikelsen för daglig avkastning för vart och ett av de fyra åren före 2022 och jämförde dem med samma mått men för Nasdaqs dagliga avkastning.

Ovanstående resultat visar att Bitcoins volatilitet har varit betydligt mer än Nasdaqs varje år, så varför förväntade sig någon att 2022 skulle bli annorlunda? Även när Bitcoin steg i pris och antagandet ökade under 2021, var samtalen om en frikoppling förhastade med tanke på att Nasdaq också var på väg vertikalt. Faktum är att varje risktillgång gjorde detsamma eftersom Fed höll pengaskrivaren på och COVID-boomen skickade tillgångarna uppåt.

Kan Bitcoin vara en inflationssäkring?

För att vara tydlig, jag är en massiv Bitcoin-troende och är mycket hausse på dess långsiktiga utsikter. Men alla som förklarade det som frikopplat från andra risktillgångar under de senaste åren var helt enkelt långt ifrån målet.

Hittills har Bitcoin stigit och fallit i linje med resten av marknaden. Förflyttningarna har varit mer explosiva – dess volatilitet är oöverträffad och därför lever den längre ut på risk/avkastningskurvan än aktiemarknaden – men rörelsernas riktning och korrelationen har alltid varit hög.

Jag tror att detta kommer att förändras, och Bitcoin har alla egenskaper för att vara en inflationssäkring eller fungera som ett värdeförråd som liknar digitalt guld. Men jag tror inte att den tiden är snart, och när det gäller alla som påstår att det redan har hänt, stämmer helt enkelt inte matematiken.

För att förstärka denna punkt ytterligare ett sätt, återigen med hjälp av enkla matematiska principer, planerade jag den dagliga avkastningen av Nasdaq mot Bitcoin för varje år.

Om man formulerar ovanstående standardavvikelser på ett annat sätt (för er konstigheter som inte älskar statistik), visar nedanstående de nedre och övre gränserna för vilka 68% och 95% av den dagliga avkastningen faller för både Nasdaq och Bitcoin.

Som kan ses finns det lite som tyder på tidigare år att 2022 skulle eller kommer att bli annorlunda med avseende på volatiliteten hos Bitcoin som kraftigt överträffar aktiemarknaden (detta fokuserar denna jämförelse på den teknikdominerade Nasdaq snarare än S&P 500, så man skulle kunna hävda att det till och med underskattar klyftan mellan Bitcoin och aktiemarknaden när det gäller volatilitet).

Slutsats

För att avsluta saker och ting var marknadspratet som antydde att en frikoppling hade ägt rum mellan Bitcoin och marknaden (vare sig det är en inflationssäkring eller annat) missriktat och troligen en biprodukt av tjurmarknadshysteri.

Gång på gång ser vi mänskliga känslor skapa berättelser eller komplicerade analyser för att förklara upprepade mönster eller passa deras förutfattade meningar. Det är det som gör det så otroligt svårt att investera. Att tjäna pengar är svårt, människor.

Vi är mitt uppe i en massiv marknadsnedgång, länder är på gränsen till recession (om de inte redan är inne i den) och sentimentet är hemskt. Mot denna bakgrund skulle Bitcoin alltid gå åt ett håll, och omfattningen av flytten skulle oundvikligen ersätta aktiemarknadens.

När jag loggar ut vill jag återigen bekräfta min övertygelse om att Bitcoin kommer att hålla sitt löfte som en hård, digital form av pengar som mänskligheten aldrig har haft tillgång till tidigare. Jag tror att dess framtidsutsikter på lång sikt inte har förändrats. Men just nu har det en lång väg kvar att gå, vilket innebär att alla som investerar i Bitcoin över en kort tidshorisont måste acceptera att volatiliteten här kan göra det till en mycket dålig (eller mycket bra, för att vara rättvis) satsning i ett ögonblick. Var försiktig.

Investera i krypto, aktier, ETF:er & mer på bara några minuter med vår föredragna mäklare, eToro
10/10
67% of retail CFD accounts lose money