Jag skulle vara försiktig med Ethereum när Merge närmar sig

Av:
jul 11, 2022
  • 13 miljoner ETH satsas nu, även om priset har fallit 77% sedan november
  • Stakers, särskilt de som sätter in 32 ETH för att bli validerare, känner smärtan av den senaste kryptosmittan
  • Stakers minskar med 36% mer än Ethereum-marknaden, och utbudet kommer att släppas när Merge går live

Jag skrev ett stycke på Invezz redan i mars och grävde i vad Ethereum Merge var, varför det behövdes och när det skulle inträffa. Den senare delen var det svåra att sätta fingret på, men jag hävdade min tro att vi skulle se den i sommar. För ETH-aktörer är det bättre att hoppas att det fortfarande är sant.

För när man tittar på data i kedjan är positionen ful. Det finns nu 13 miljoner ETH insatta, men innehavare har suttit vilande eftersom värdet på deras låsta position har sjunkit med 77% från november förra året, eftersom ETH har fallit fritt från $4 800 till $1 100.

Vill du ha de senaste nyheterna, heta tips och marknadsanalyser? Prenumerera på Invezz nyhetsbrev idag.

Visst, det finns flytande alternativ som BETH-tokens som erbjuds av Binance, eller stETH med Lido, men med tanke på den senares mycket publicerade prisavvikelse från ETH mitt i Celsius kollaps (som jag skrev en djupdykning om här), är detta inte en perfekt lösning. Verkligheten är att många aktörer har tvingats se när deras innehav faller i linje med resten av kryptomarknaden.

Ethereum på kedjan

Enligt mitt diagram ovan, sattes 8 miljoner ETH in innan rekordet i november, när ETH hade folk som pratade om ”wen $5K”. Uttag på 77% på den här delen kommer att ha stött innehavare, särskilt de som deponerade totalsumman 32ETH som krävs för att bli en validator – denna 32 ETH var värd över $150 000 i november men är nu värd $35 000.

Denna klass av investerare kommer utan tvekan att ha exponerats för krypto någon annanstans också. Med den uppmärksammade kraschen av Luna (djupdykning här), Feds hökaktiga linje, ett svagt geopolitiskt klimat och allmänt negativt sentiment, har kryptomarknaderna kratrats. Ett ord som jag har använt mycket i mina senaste artiklar är spridning, men det är nyckelfaktorn i denna sammanflätade värld av krypto.

Var annars har dessa investerare förlorat pengar? Vilka andra tillgångar har de? Vilka altcoins som har tappat 99%? Hade de besparingar i UST? Det verkar rimligt att anta att åtminstone alla som investerar 32ETH för att agera som validerare kommer att känna sig i kläm.

Diagrammet nedan från Glassnode visar att det genomsnittliga ETH-priset som sätts in i insatskontraktet är $2 390, medan det genomsnittliga priset på marknaden är $1 670. Detta innebär att ETH-aktörer faktiskt bär 36% större förluster än den bredare Ethereum-marknaden.

Och allt det där ETH kommer att släppas när Merge går live.

Vad händer efter ETH Merge?

Så med alla dessa 13 miljoner ETH inställda på att översvämma marknaden, sänk inte en återgång i pris jämfört med resten av marknaden. Det kommer att vara spännande att spåra dess värde jämfört med Bitcoin, speciellt. Den rådande tanken är ofta att ETH helt enkelt kommer att måna när sammanslagningen går live, men jag tror att detta är naivt tänkande när man ser det i sammanhanget med ovanstående siffror. Dessutom, vilket argument finns det förutom att bara ”Sammanslagningen är bra, ETH går upp”?

Det är troligt att sammanslagningen vid denna tidpunkt sannolikt har prisats in, och om något skulle vara mer sannolikt att sänka Ethereums pris om några fler förseningar eller problem uppstår på vägen.

För nu är det bara att vara tacksam för att du inte har varit en ETH-validator under de senaste sex månaderna. Och om du har, häng med där – krypto kommer att krypto, eller hur?

Investera i krypto, aktier, ETF:er & mer på bara några minuter med vår föredragna mäklare, eToro
10/10
67% of retail CFD accounts lose money