Binance börjar wash trading bonanza men det är en del av deras plan

Av:
jul 13, 2022
  • Binance väckte uppståndelse när införandet av handel med nollavgifter i Bitcoin orsakade wash trading
  • Deras marknadsföringsstrategi skiljer sig från de kämpande, söker fortfarande anställda
  • Berättelsen här motsvarar gratis reklam för Binance, då rivaler slickar sår efter dyra SuperBowl-reklamer

Kryptobjörnmarknaden är i full gång.

Bitcoin har sjunkit under nivån för sin tidigare topp på tjurmarknaden 2017.

Vill du ha de senaste nyheterna, heta tips och marknadsanalyser? Prenumerera på Invezz nyhetsbrev idag.

NFT:er har krossats – samlingen som förmodligen var ”blue-chip”, Bored Ape Yacht Club, tappade 75% av sitt värde inom loppet av 7 veckor. Det är nästan som om folk insåg att i en plötsligt riskfylld miljö, kvalificerar tecknade apor ännu inte som en fristadstillgång.

På andra håll utökades världens ordförråd när vi alla lärde oss innebörden av en ny fras – ”dödsspiral” – efter att den spektakulära UST-kollapsen raderade bankkonton, collegebesparingar och mer i ett förödande slag för branschen. Personligen var det den sorgligaste episod jag har sett under mina år i krypto, med tanke på att så många investerade trodde att det var ett stablecoin, snarare än ett av de ”instabila” stablecoins som plötsligt är så moderiktiga.

I själva verket har högbetaindustrin gjort vad högbetaindustrin alltid gör i svåra makrosituationer – följt börsen nedåt, bara mycket mer våldsamt. Detta borde inte vara förvånande, som jag skrev om förra veckan.

Börsen skapar en vinstsvit

Förra veckan kom dock lite bättre nyheter. S&P 500 svävade ganska bra och klockade fyra raka dagar av uppgångar i upptakten till den så viktiga fredagens jobbrapport. Efter den här rapporten kom in långt över förväntan – 372 000 jämfört med 250 000 prognostiserade – vaggade marknaden typ och stängde till och med ned 0,1%.

Det är en konstig sådan. Marknaderna tycks dock vara imponerade av siffrorna men tveksamma till att visa för mycket glädje eftersom bättre makrosiffror innebär en lägre chans för recession. Och en lägre chans för recession betyder förstås att Jerome Powell kanske är mer benägen att höja de avgörande räntorna. Så goda nyheter skickar ned aktier och dåliga nyheter skickar dem upp?

Det är en rolig värld vi lever i, och att vara en investerare för närvarande påminner mig om mitt olyckliga stöd till ett kämpande fotbollslag (Newcastle) under de senaste två decennierna. Jag har alltid velat att mina favoritspelare skulle göra det bra, men inte för bra, annars skulle de bli värvade av bättre klubbar (tittar på dig, Yohan Cabaye).

Vad exakt hoppas jag på då? Jag vet inte riktigt, vilket är exakt hur investerarsentimentet var i fredags.

Kryptovalutans rebound?

Hur som helst, låt oss gå vidare från tangentiella fotbollsanalogier till Bitcoin. Som nämnts ovan är makrot allt som verkligen betyder något för tillfället. Jag har skrivit otaliga stycken nyligen om dödsspiraler, smittspridning och de andra egenheter som har gett eko på kryptomarknaderna (vad måste en kille göra för att få goda nyheter här?), men utan några storskaliga händelser i ett par veckor nu är det tillbaka till att vara makrokontrollerat.

Men när jag snubblade upp ur sängen i morse och smuttade på min väck-mig-smoothie (jag rekommenderar starkt – även om jag lade till för många frysta bär den här gången vilket var väldigt upprörande), drog jag upp min telefon för att se min inkorg var staplad full av nyhetsbrev och berättelser om att Binance satte rekordhöga volymer efter deras beslut att ta bort avgifter för handel med Bitcoin.

Detta förvirrade mig.

Binance erbjöd redan bland de lägsta priserna i branschen till en avgift på 0,1% (med ytterligare 25% rabatt om man betalar i native token BNB), och ändå får en sänkning på 100 bps volymen att explodera? Jag skulle vara skeptisk till att till och med den store Jerome Powell skulle kunna orsaka så mycket rörelse med ett 100 bps cut, och att mannen på egen hand kontrollerar universum, verkar det som. (Underliggande data för nedanstående grafer tillhandahållna av den utmärkta Kaiko).

Om du flyttar markören till höger på grafen ovan, kommer du att se volymökningen omedelbart hoppa till 11 miljarder dollar per dag på fredagen. Det är näst efter de monstruösa $14 miljarderna den 19 maj 2021, en månad som brändes i varje kryptoinvesterares minne givet Bitcoin öppnade vid $57,000 och stängde vid $37,000.

Men jämförelsevis sett kom fredagens topp mitt i relativt lugna marknadsförhållanden, med ingenting som egentligen hände utanför Elon Musk som drog sig ur en transaktion på 44 miljarder dollar (vad är nytt?). Ändå verkade bevis stödja påståendena om att nollavgiftsförändringen hade uppmuntrat en ökning i volym. Detta backades ytterligare upp när USD-nämnaren vändes från föregående graf till Bitcoin.

För en längre tidshorisont för volymtrender som går hela vägen tillbaka till Binances grundande, tryck på ”Spela tidslinje” längst upp till vänster i diagrammet nedan. Och ja, det här är inget jag trodde att jag skulle säga när som helst snart, men vi har en all-time high. När det gäller Bitcoin hade Binance sin högsta dagliga omsättning någonsin den 8 juli och den var inte särskilt nära.

Jag trodde att min dator inte fungerade när jag såg att Bitcoin-handeln nådde rekordnivåer och ritade sedan samma graf men inkluderade Ethereum för att se om jag kunde fånga något mönster. Som du ser nedan har det funnits ett nästan exakt förhållande mellan BTC och ETH-volym historiskt. Det stora undantaget från detta är – ni gissade rätt – i fredags. När du flyttar markören till höger om grafen och tittar på fredagen, när volymen i BTC gick vertikalt som nämnts ovan, förblev ETH-volymen i stort sett stillastående.

För er som föredrar statistik än att titta på vackra bilder, har korrelationen sedan början av 2020 varit ganska svindlande 0,87, så fredagen var definitivt en outlier. Jag sammanställde faktiskt mitt eget hypotestest här för att dra slutsatsen att resultatet var statistiskt signifikant även vid 99% konfidensintervall, innan jag insåg att jag bara var en förlorare och det var ett tag sedan jag fick öva på min statistik. En titt på grafen nedan är allt du behöver för att se förhållandet och skillnaderna på fredag.

Så, vad händer?

Jag ska säga dig – wash trading, det är det som händer. Det här är ett av de mest allvarliga fallen av wash trading jag har sett nyligen, och det säger något när man pratar om krypto. Dessa affärer är inte verkliga, för att använda ett mer förenklat språk.

Binance driver sin inhemska token, BNB, aggressivt, och en av vägarna de tar är med VIP-nivåer. Ju mer du handlar, desto mer avancerar du genom nivåerna och desto fler belöningar får du. När man tar bort avgifter helt och hållet från handel med Bitcoin finns det inget som hindrar konton från att handla med sig själva för att öka volymen och avancera upp genom VIP-nivåerna.

Detta erkändes snart av Binance, faktiskt, som meddelade att de skulle ommodellera volymbaserade VIP-nivåer. Men då är den naturliga frågan varför ha VIP-nivåer överhuvudtaget när det redan finns noll avgifter? Varför inte bara ta bort Bitcoin från ekvationen?

Reklam

2022 är ett år där Coinbase, crypto.com och en mängd konkurrenter har kämpat kraftigt samtidigt som de spenderat stora pengar på reklam. Kommer du ihåg de dyra SuperBowl-annonserna där Matt Damon sprang över skärmen i 60 sekunder (till en kostnad av $6,5 miljoner per 30 sekunder) innan han förföriskt tillkännagav ”förmögenhet gynnar de djärva”?

Ja, de där reklamerna ser inte så smarta ut i efterhand, men Binance var inte inblandad – som deras VD Chengpeng Zhao (CZ) nyligen påpekade när konkurrenterna försökte säga upp anställda.

Det är också toppen av isberget. Jag är i Miami för tillfället, och jag gick precis förbi Miami Heats hem för några minuter sedan på min lunchrast. Traditionellt känd som American Airlines Arena, köptes namnrättigheterna förra året av FTX i en rekordstor affär på 135 miljoner dollar. Det kan köpa dig halva kryptovärlden nuförtiden.

Om kryptogrejen inte fungerar kanske jag kan bli fotograf. Jag fick nästan med FTX Arena-skylten utan att palmerna blockerade den!

Men se vad som händer nu. De skär ner 100 bps på sina avgifter och hela branschen pratar om dem. Jag har precis ägnat halva eftermiddagen åt att skriva en berättelse om en total icke-historia. Du har precis ägnat fem minuter åt att läsa den (kanske den delen är mitt fel, jag är ledsen). Det är dags att vi inte kommer tillbaka, men det är också gratis reklam för CZ och Binance. För att inte tala om CZ:s hållning vid den tiden att det var oansvarigt att spendera så fritt på SuperBowl-reklamer.

Ibland gör smarta människor smarta saker. Det här är en av dem. Och annonsen fortsätter, med CZ som överlämnar framtiden för handel med nollavgifter i Bitcoin till allmänheten.

Hur som helst, låt oss hoppas att jag har något med mer nyhetsvärde att skriva om imorgon. Ännu viktigare, låt oss hoppas att jag får rätt förhållande mellan bär och banan i min nästa smoothie, för den här morgonen var tuff.

Som om björnmarknader inte redan var svåra nog
Investera i krypto, aktier, ETF:er & mer på bara några minuter med vår föredragna mäklare, eToro
10/10
67% of retail CFD accounts lose money