Reallönerna minskade med 3,5%, vilket belyser ekonomins problem

Av:
aug 1, 2022
  • Lönerna har ökat med 5,3 procent från år till år
  • Inflationen innebär att reallönerna minskar med 3,5%
  • Metrisk nyckelfaktor för Fed, som har höjt 75 bps två gånger i rad, med marknaden nu upp med 12% rabatt

Inflationen brusar, som alla vet.

Reallönerna sjunker

Men lönerna hänger inte med. Lönerna steg med 1,4% under andra kvartalet och 5,3% under året som slutade i juni, enligt Bureau of Labor Statistics Employment Cost Index som släpptes i fredags.

Vill du ha de senaste nyheterna, heta tips och marknadsanalyser? Prenumerera på Invezz nyhetsbrev idag.

Även om detta nominellt är en trevlig välsignelse för arbetare, faller i verkligheten inkomsterna i reala termer när den skenande inflationen läggs in – med reallönerna ned 3,5% under det senaste året. Med arbetsmarknaden pressad efter pandemin har arbetsgivare höjt lönerna för att anställa för öppna roller. Men med en överhettad ekonomi som kommer ut av oupphörliga penningtryck under de senaste två åren, har prisökningarna på varor överträffat löneökningarna.

Dollarns styrka

Med den globala ekonomin som saktar ner och sentimentet vänder – aktiemarknaderna har rasat – har dollarn stigit, typiskt under lågkonjunktur då investerare flockas till den globala reservvalutan, som uppfattas som den säkraste tillgången till tillflyktsort.

Verkligt välstånd minskar

Dock är dollarns styrka endast i förhållande till andra fiat-valutor. När det plottas mot verkliga varor faller värdet – vilket indikerar hur reallönerna sjunker ovanför. Dessutom gör dollarns styrka USA:s export dyr, ett annan orosmoment då ekonomin har två negativa kvartal av BNP-tillväxt, allmänt sett som definitionen av en lågkonjunktur.

Feds reaktion

Löneanställningskostnadsindexet är en viktig faktor för Fed, där Feds ordförande Jerome Powell till och med hänvisade till indexet som ”viktigt” vid mötet på onsdagen.

Efter en andra höjning på 75 bps i rad den här månaden, smög sig förväntningarna in på marknaden att det sämsta av Fed-politiken kan ha prisats in, och marknaderna hade återhämtat sig något därefter. I skrivande stund är S&P 500 upp ytterligare 1,1% under dagen.

Jämfört med de lägsta nivåerna i juni är börsen nu upp 12%. Trots att sentimentet också tar fart, med ett bräckligt geopolitiskt klimat och Fed fortfarande kan ändra spår, för att inte nämna det mycket verkliga problemet med en levnadskostnadskris och avtagande tillväxt, skulle det vara för tidigt att säga att vi är ute ur skogen ännu.

Investera i krypto, aktier, ETF:er & mer på bara några minuter med vår föredragna mäklare, eToro
10/10
67% of retail CFD accounts lose money