Bör jag sälja Viatris-aktier efter att resultatet för Q2 inte motsvarade intäktsförväntningarna?

Av:
aug 14, 2022
Listen to this article
  • Viatris rapporterade resultat för andra kvartalet på måndagen
  • De totala intäkterna har minskat med 10% jämfört med föregående år
  • Viatris sänkte intäktsutsikterna för räkenskapsåret 2022

Viatris Inc. (NASDAQ: VTRS) rapporterade sitt resultat för andra kvartalet i måndags och sänkte intäktsutsikterna för räkenskapsåret 2022.

Michael Goettler, VD för Viatris, sa att på grund av starka operativa resultat tror han att Viatris kan absorbera valutakurseffekten inom aviserade intervall.

Vill du ha de senaste nyheterna, heta tips och marknadsanalyser? Prenumerera på Invezz nyhetsbrev idag.

Resultatet för andra kvartalet uppfyllde inte intäktsförväntningarna

Viatris är ett amerikanskt globalt hälsovårdsföretag som producerar och säljer en mängd olika läkemedel, med 1 400 godkända terapeutiska molekyler i sin portfölj.

Viatris verksamhet är fortsatt stabil, men bolaget rapporterade svagare resultat för andra kvartalet än väntat i måndags. Den totala intäkten har minskat med 10% jämfört med föregående år till $4,12 miljarder, medan vinst per aktie enligt GAAP var $0,26.

Nettoomsättningen från utvecklade och tillväxtmarknader sjönk med 6% jämfört med föregående år och 25% jämfört med föregående år till $2,5 miljarder och $650,9 miljoner, medan försäljningen i Kina förblev stabil på $548,3 miljoner jämfört med andra kvartalet 2021.

De totala intäkterna har minskat över förväntningarna (-$60 miljoner), och företaget sänkte intäktsguidningen för räkenskapsåret 2022. För helåret räknar Viatris med att de totala intäkterna kommer att ligga i intervallet mellan 16,2 miljarder dollar – 17,7 miljarder dollar, medan de tidigare utsikterna var intäkter mellan 17 miljarder dollar och 17,5 miljarder dollar. Sanjeev Narula, Chief Financial Officer för Viatris, sa:

Vår reviderade intäktsriktlinje tar hänsyn till valutaeffekter under första halvåret och cirka $600 miljoner, jämnt fördelat mellan tredje och fjärde kvartalet 2022. Operationellt förväntar vi oss att intäkterna kommer att drivas av den fortsatta ökningen av nya produkter , inklusive lanseringen av lenalidomid i USA under andra halvan och säsongsvariationen av Influvac på utvecklade marknader.

Trots detta är företagets ledning stolta över sitt finansiella resultat under andra kvartalet och förväntar sig att leverera konsekvent och stark prestation under de kommande kvartalen.

Enligt företagets ledning bör den justerade EBITDA för räkenskapsåret 2022 vara mellan 5,8 miljarder dollar till 6,2 miljarder dollar, medan det fria kassaflödet bör ligga i intervallet mellan 2,5 och 2,9 miljarder dollar.

Michael Goettler, VD för Viatris, sa att Viatris betalade cirka 1,5 miljarder dollar i skulder under första halvåret och är fortfarande på väg att uppnå cirka 2 miljarder dollar i skuldåterbetalning för året.

Fundamentalt sett handlar Viatris till mindre än tre gånger TTM EBITDA, och med ett börsvärde på 13,5 miljarder dollar är aktier i detta företag inte dyra.

Viatris balansräkning förblir stabil, den nuvarande direktavkastningen är cirka 4%, och aktier i detta företag skulle kunna ge stark avkastning för långsiktiga investerare.

Teknisk analys

Viatris-aktien har avancerat något över 14% sedan början av augusti 2022, och det nuvarande priset ligger på $11,13.

Datakälla: tradingview.com

Om priset hoppar över $12, kommer det att signalera att handla Viatris-aktier, och nästa mål kan vara $13.

Å andra sidan, om priset faller under det starka stödet som står på $10, skulle det vara en ”sälj”-signal, och vi har den öppna vägen till $9.

Sammanfattning

Viatris rapporterade svagare resultat för andra kvartalet än väntat och sänkte intäktsutsikterna för räkenskapsåret 2022. Trots detta förblir Viatris verksamhet stabil, och företagets ledning förväntar sig att leverera konsekvent och stark prestation under de kommande kvartalen.