Bör jag köpa Mastercard-aktier efter resultatet för tredje kvartalet?

Av:
okt 27, 2022
Listen to this article
  • Mastercard rapporterade bättre än väntat resultat för tredje kvartalet
  • Konsumentutgifterna förblir motståndskraftiga
  • Resandet över gränserna fortsätter att återhämta sig

Mastercard Incorporated (NYSE: MA) rapporterade bättre än väntat resultat för tredje kvartalet i torsdags, och VD Michael Miebach sa att konsumentutgifterna förblir motståndskraftiga och resor över gränserna fortsätter att återhämta sig.

Mastercard fortsätter att förbättra sin position på marknaden

Mastercard rapporterade bättre än väntat resultat för tredje kvartalet i torsdags; de totala intäkterna har ökat med 15,5% jämfört med föregående år till $5,8 miljarder, vilket var mer än väntat, medan GAAP EPS var $2,68 (slog med $0,10).

Vill du ha de senaste nyheterna, heta tips och marknadsanalyser? Prenumerera på Invezz nyhetsbrev idag.

Under tredje kvartalet förbättrades volymtrenderna stadigt varje månad, drivet av fortsatta vinster inom gränsöverskridande resor; ändå är det viktigt att säga att tillväxttakten avtog från nivåerna under andra kvartalet, främst på grund av ekonomisk osäkerhet. VD Michael Miebach sa:

Konsumentutgifterna förblir motståndskraftiga och resandet över gränserna fortsätter att återhämta sig. Vi kommer att fortsätta att övervaka effekter relaterade till förhöjd inflation och andra makroekonomiska och geopolitiska risker.

Vinsten per aktie ökade med 22% jämfört med för ett år sedan, och under kvartalet återköpte Mastercard aktier för $1,6 miljarder och ytterligare $505 miljoner till och med den 24 oktober 2022.

Bolagets ledning förväntar sig ytterligare ett vinst per aktie under fjärde kvartalet trots oro för att en global lågkonjunktur kan bromsa transaktionsvolymen och därefter minska intäkterna.

Mastercards affärsmodell är relativt motståndskraftig mot lågkonjunkturer, eftersom efterfrågan på betaltjänster inte är alltför cyklisk, och företaget fortsätter att ha ett starkt kassaflöde, vilket fortfarande är en viktig siffra som stöder dess nuvarande utdelning.

Mastercard fortsätter att förbättra sin position på marknaden, och företaget rapporterade nyligen planer på att lansera ett verktyg som ska hjälpa banker att hitta och blockera misstänkta transaktioner från kryptobörser.

Medan kryptoindustrin upplever en tuff nedgång, fortsätter Mastercard att fördjupa sitt engagemang i det framväxande området, och detta drag kan locka många nya kunder.

Låt oss nu ta en titt på grunderna. Med ett pris-till-vinst-förhållande (eller ”P/E”) på 32 är Mastercard på den dyrare sidan av marknaden, med tanke på att många företag på den amerikanska aktiemarknaden för närvarande har P/E-tal under 15.

Enligt pris/försäljningsförhållande (börsvärde/intäkter) handlas Mastercard-aktier till 15,9, vilket är högre än pris/försäljningsförhållandet för Visa, Inc. (NYSE: V), som handlas till P/ S på 12,8.

Mastercard handlas till mer än tjugo gånger TTM EBITDA, det bokförda värdet per aktie är cirka $6, och med ett börsvärde på $300 miljarder är aktierna i detta företag inte undervärderade.

För att motivera sin nuvarande värdering skulle Mastercard behöva producera enastående tillväxt långt över marknaden, vilket inte kommer att bli lätt.

Teknisk analys

Mastercard-aktier har återhämtat sig från sina låga nivåer som nåddes under den andra veckan i oktober, och för tillfället styr ”tjurar” kursrörelsen.

Priset har också rört sig över det 10-dagars glidande medelvärdet, vilket verkligen är ett positivt tecken; ändå bör investerare komma ihåg att risken för ytterligare en nedgång fortfarande kvarstår.

Datakälla: tradingview.com

Den nuvarande stödnivån ligger på $300, medan $340 representerar den första motståndsnivån. Om priset faller under $300, skulle det vara en ”sälj”-signal, och vi har den öppna vägen till $280 eller till och med under.

Å andra sidan, om priset hoppar över $340, kan nästa mål vara $350.

Sammanfattning

Mastercard Incorporated rapporterade bättre än väntat resultat för tredje kvartalet i torsdags, och VD Michael Miebach sa att konsumenternas utgifter förblir motståndskraftiga och att resor över gränserna fortsätter att återhämta sig. Trots detta är Mastercard-aktier inte undervärderade och för att motivera sin nuvarande värdering skulle Mastercard behöva producera enastående tillväxt långt över marknaden, vilket inte kommer att bli lätt.